Home Egészség & életmódEgészség Naponta használjuk őket, pedig ekcémához vezetnek!

Naponta használjuk őket, pedig ekcémához vezetnek!

by Judith

Az ekcéma egy a bőr gyulladásával járó állapot, amely nagyon bosszantó tud lenni és sajnos nem is túl esztétikus. De nem kell aggódni, mert tehetsz ellene! Általában elég hirtelen jelennek meg égő, viszkető, piros foltok képében és a bőr durvává válásával.

 

Gyermekeknél sokkal jellemzőbb a megjelenés, de felnőtt korban is gyakran előfordulhat,a kiváltó okok pedig nem mindig egyértelműek. Lehet ez például egy ékszer, valamilyen vegyszer vagy kozmetikum és akár a ruha anyaga is.

 

Télen gyakoribb?

Mivel a bőr szabadon hagyása és a nyári napsütés jótékonyan hat a tünetekre, ezért akkor enyhülni szokott a probléma. Azonban a hideg időszakban, amikor annyi napfény nem éri a bőrt és több réteg ruha is fedi, amelyek között irritáló anyagok is szerepelhetnek, ez a szezon sajnos az ekcéma szempontjából nem kedvező.

Mi lehet a jó megoldás?

A tünetek enyhítése érdekében és a bőr ápolására érdemes beszerezni kifejezetten ekcémára kifejlesztett természetes anyagokból készült, hypoallergén készítményeket. A különféle szűz, hidegen sajtolt olajak is jó megoldásnak bizonyulhatnak a száraz, repedezett bőrre, mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és hozzáadott anyagot nem tartalmaznak.

Légy óvatos az ajándékokkal!

Jellemző karácsonyi ajándéknak számítanak a kozmetikai termékek és a téli pulóverek, sapkák, kesztyűk. Mindig figyelj oda, hogy ha neked vagy családtagodnak ekcémája van, ezekkel óvatosan bánj. Kizárólag a megfelelő kozmetikai készítményeket használd és igyekezz kerülni az olyan anyagokat, amelyek irritálhatják a bőrt, mint az állati eredetű anyagok vagy a műszálas darabok. A pamut a legjobb választás!

Kerülendő ékszerek!

Vannak olyan ékszerek, amelyek szintén kiválthatják az ekcémás tüneteket. Ez egyénenként változó, de elsősorban a bizsu ékszerek, a nikkel és króm ékszerek a bűnösek, azonban van olyan, aki az ezüstöt sem bírja. Ha allergizáló fémet viselsz, a tünetek elég egyértelműek lesznek és az ékszer helyén jelentkeznek. Hordj inkább orvosi fémből készült vagy magas karátszámú ékszereket.

Viselj gumikesztyűt!

Ha alapból érzékeny a bőröd, akkor nem szabad, hogy vegyszerekkel érintkezzen, ugyanis komolyan irritálhatják még az ép hámot is. Ha takarítasz, mindenképpen húzz fel erős gumikesztyűt, hogy védd a bőröd!

Hirdetés

You may also like