Egy biztos, a nagymama gombóca az igazi. Íme egy burgonya nélküli gombóc recept, amely visszaidézi a nagymama főztjének házias ízeit!
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 3 dkg zsír
- 15 dkg liszt
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 50 dkg magozott szilva, vagy lekvár
- fahéj
- porcukor
- só
Elkészítés:
A vízbe tegyük bele a sót, és kezdjük el zsírral felforralni, majd lassan adagoljuk bele a lisztet. Akkor jó, ha az állaga már sűrű.
Vegyük le a tűzhelyről, és adjuk hozzá a tojást és keverjük jól össze.
Formáljunk a tésztából hurkát, majd 18 darabra vágjuk fel.
Minden darabot töltsünk meg szilvalekvárral, vagy ha szeretnénk egy fél szilvát tegyünk a közepébe, majd formázzuk őket gombócokká.
Fűzzük ki sós vízben.
A kész gombócokat, már előzőleg olajban megpirított morzsába forgassuk bele, majd szórjunk rá ízlés szerint fahéjjal elkevert cukrot.