Home Egészség & életmódEgészség Meglepő hatása van, ha napi 4-szer kávét iszunk: a tudomány előtt eddig ezek rejtve maradtak!

Meglepő hatása van, ha napi 4-szer kávét iszunk: a tudomány előtt eddig ezek rejtve maradtak!

by Krisztina

A kávézás az emberek rutinos, mindennapi teendői közé tartozik, mindenkinek meg vannak a szokásai, hogy ki mikor tölti kávézással az idejét.

 

A kávézás sokak szerint káros, míg mások szerint egészséges hatással van a szervezetre. Ezekről a nézőpontokról és tapasztalatokról már régóta folyik a vita.

kávé a hagyományosan a társasági élet alapvető eleme, de mivel legfontosabbnak tartott hatóanyaga, a koffein a korai gyógyszer vizsgálatok szerint gyorsítja a szívműködést, emeli a vérnyomást, az orvosok általában óvták az embereket a rendszeres kávézástól.

A kávé viszont a legtöbb embert kellemesen élénkíti, sokak számára szellemi frissítőszer, ezért a kutatók is mind többet foglalkoznak a világszerte elterjedő kávéivás élettani hatásaival. Az utóbbi években több olyan tanulmány jelent meg, mely arra utalt, hogy a rendszeres kávézásnak több az előnye, mint a hátránya.

Mit tesz napi 4 csésze kávé?

Az amerikai Dana-Farber Rákintézet nagyszabású tanulmányából az derült ki, hogy ha minden nap megiszunk 4 csésze kávét, azzal jelentősen csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A vizsgálat során közel 1000 embert vettek szemügyre, akik között a kemoterápia és a műtét is szerepelt a kezelésekben.

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban megírt eredmények alapján azoknál volt jelentősen hatásosabb a kezelés, akik napi rendszerességgel 4 csésze kávét fogyasztottak.

Ezeknél az embereknél 42%-kal kevesebb volt az esély a rákra és 33%-kal kevesebb valószínűséggel haltak bele a daganatos megbetegedésekbe.

Az eredmények ellenére viszont Charles Fuchs, a kutatás vezetője mégis figyelmezteti az embereket, hogy aki nem kávézó, az ne kezdjen el kávézni ezért.

Azt nyilatkozta, hogy akit vastagbélrákkal diagnosztizáltak és kávézik, az ne hagyja abba ezt a szokást, aki viszont nem kávézik és azon gondolkodik, hogy elkezdi, az előtte mindenképp konzultáljon orvosával!

Létezik a világon egy ún. Gerson-diéta, aminek a lényege, hogy  hogy a koffein – a végbélen át beöntéssel bejuttatva – és a palmitátok (a kávéban található kémiai összetevők) szinergikusan stimulálják és tisztítják a májat és a vért.

Ezt a módszert a mai napig nem sikerült megcáfolnia egy orvosnak sem.

A beöntés miatt a májban csökken a méreganyag, ami miatt lehetőség nyílik ismét arra, hogy a máj újabb méreganyagokat tudjon kiválasztani.

Hirdetés

You may also like