Home Egészség & életmódEgészség A körmök állapota utalhat az egészségi állapotra

A körmök állapota utalhat az egészségi állapotra

by Judith

A szervezetünk lenyűgöző módon működik. Habár nem tudunk saját magunknak diagnózist felállítani az egészségi állapotunkról, de bizonyos problémák korai jeleire felfigyelhetünk testünk számos részén. Ezek a jelek felbukkanhatnak a nyelvünkön vagy a bőrünkön is. Néhányat érdemes orvossal is megnézetni.

Ma a körmeinket fogjuk megvizsgálni. Az egyik legárulkodóbb része a testünknek a szerveinkkel kapcsolatban. A körmünkön lévő jelek néhány komolyabb egészségügyi problémát is felfedhetnek. Épp ezért érdemes több figyelmet szentelni nekik. Érdemes konzultálnod szakorvosoddal, ha következők valamelyikét észleled.

  1. Elszíntelenedett körmök

Számos állapotokra utalhatnak, mint például fertőzések, valamelyik szerv problémája és tápanyaghiány. A körmeid attól is elszíneződhetnek, ha sok körömlakkot használsz, ugyanakkor gombás fertőzés jele is lehet. Ha kékes szürkének látod, az az oxigénhiány jele is lehet. A tüdőkkel vagy a szívvel lehet probléma ilyenkor.

  1. Morzsálódós körmök

Legtöbb esetben a száraz és törékeny körmök pajzsmirigy problémához vagy gombás fertőzéshez köthetőek. Természetesen a nem megfelelő körömápolás és a túlzott körömlakk használata is okozhatja. Vitaminhiányban szintén jellemző.

  1. Megvastagodott körmök

Ezt általában gombás fertőzés okozza. Egyéb esetekben lehet még különféle tüdő problémák és ízületi gyulladás jele is. Megvastagodott körmöket okozhat a cukorbetegség és a pikkelysömör is.

  1. Kanál formájú körmök

Ez egy koilonychia nevű állapotot jelez. Azt jelentheti, hogy hipokróm vérszegénységed van és a vörösvértestjeid nem működnek megfelelően. Ugyanakkor lehet a hemokromatózis jele is, amely egy speciális májproblémát jelent.

  1. Gödörkés körmök

Ha kis gödröcskéket veszel észre a körmödön, nem kell azonnal megijedni. Lehet, hogy genetikai eredetű a dolog. Ugyanakkor előfordulhat, hogy pikkelysömörre vagy ízületi gyulladásra utal.

  1. Barázdák a körmön

Sok oka lehet ennek a megjelenésnek, köröm fertőzést és az ujjakat ért baleseteket is beleszámítva. Szintén okozhatja kemoterápia, cukorbetegség vagy tápanyaghiány.

  1. Dobverő ujjak

Ilyenkor a körmök körívesen helyezkednek el az ujjpercen. Lehet genetikai oka, de ez az elváltozás az oxigénhiányos vér jele lehet.

  1. Fehér vonalak

A körmön vízszintesen keresztbefutó vonalak a vér alacsony fehérje szintjére utalhatnak. Néhány májbetegség vagy hosszú távú stresszes állapot is okozhatja ezt.

  1. Sötét vonalak

Sok esetben ezek ártalmatlanok. De megvan az esélye, hogy egy köröm alatti melanómáról van szó. Ez egy elég veszélyes betegség, így ha ilyet veszel észre a körmödön, érdemes minél hamarabb felkeresni egy orvost.

  1. Vörös csíkok a köröm alatt

Nincs ok az aggodalomra. Általában ezek csak sérült hajszálerek a körömágyban. Néhány esetben reumás ízületi gyulladás vagy pikkelysömör jele lehet.

Maradj egészséges!

Hirdetés

You may also like