Home Egészség & életmód Ha neked is szokott éjszaka görcsölni a lábad, akkor erről mindenképp tudnod kell!

Ha neked is szokott éjszaka görcsölni a lábad, akkor erről mindenképp tudnod kell!

by Brigitta

Éjszaka hirtelen iszonyatos erő ragadja meg a vádlid, lábujjaid, talpad, esetleg az egész lábad, mindened lemerevedik.

A tünet gyakran jelentkezik nappal, járás közben is? Ilyenkor az egyes izmok vagy izomkötegek összerándulnak, az izom görcsös, csomós és kemény, mozgásra éles fájdalom alakul ki, melyen csak a nyújtás segít.

Mit tehetsz ilyenkor?

Ha a görcs megterhelés, munka vagy sport közben jelentkezik, azonnal meg kell állni, ki kell nyújtani a begörcsölt izmot, majd pihenni, hiszen a görcs a túlerőltetéstől jött létre. Lábgörcsnél a lábujjak felfeszítésével, majd pipa alakú mozdulatokkal oldható a görcs. Ha éjszaka jelentkezik, érdemes azonnal felkelni, és ráállni, sétálni, mozgatni. Masszázs, hideg-meleg váltófürdő, borogatás is segíthet, főleg, ha a görcs után a fájdalom tovább érezhető.

Hiányállapot

A görcsök leggyakoribb magyarázata egyfajta hiányállapot, a kálium, a kalcium és a magnézium mennyiségének csökkenése a szervezetben. Káliumhiányt általában az anyagcserével és a kiválasztással kapcsolatos valamilyen zavar okoz, egészséges szervezetben ritkán fordul elő. A magnéziumhiány kialakulásának rengeteg oka lehet, a nem megfelelő táplálkozási szokások, valamint a bizonyos állapotokból adódó megnövekedett szükséglet is kiválthatja, mint a túlzott szellemi és testi igénybevétel, a terhesség vagy gyermekek esetében a hirtelen növekedés. Erős és hosszan tartó hányással, hasmenéssel járó betegségek is ezen ásványi anyagok kiürülését okozhatják. Ezeket az állapotokat lehet kisebb pótló kúrákkal, illetve a kalcium- és magnéziumtartalmú élelmiszerek (tejtermékek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák) fogyasztásával kezelni.

Folyadékhiány

Mint rengeteg más, furcsa tünet mögött, az izomgörcsök hátterében is állhat folyadékhiány. Figyeld és számold ki pár napig, mennyi folyadékot iszol általában. Ha ez a mennyiség 2-2 és fél liternél kevesebb, érdemes megnövelned a napi folyadékbeviteledet ásványvízzel, teákkal.

Cukorbetegség

A kezdeti időszakában nehezen felismerhető diabétesz első figyelmeztető jele, illetve szövődménye lehet a lábgörcs. A kialakuló cukorbetegség során a szervezet a kiválasztás útján igyekszik kiüríteni a felesleges cukrot, így nő a vizelet mennyisége és a folyadékbevitel is, ami kálium- és magnéziumhiányhoz vezethet. A tartósan magas vércukorszint által megvastagodik az ér fala, ez érszűkületet idézhet elő, amely miatt kevesebb vér jut el a bőrhöz és az idegekhez. A végtagok keringési problémájának, az idegpályák károsodásának egyik jele lehet a lábgörcs is.

Visszér-megbetegedés

Mivel a visszérbetegségek sokáig teljesen tünetmentesek, sokan csak akkor ébrednek rá a problémára, amikor súlyos fájdalmak jelentkeznek a lábukban. A vénás pangás miatt az izmok nem kapnak elég vért, ez alakíthatja ki a nehézlábérzést, a viszketést és a lábgörcsöket is. Ezek a megbetegedések kezelhetők, de érdemes velük hamar orvoshoz fordulni, mert csúnya és kellemetlen szövődményeik lehetnek.

Lúdtalp

Habár ezt a gyakori mozgásszervi elváltozást gyakran hamar felismerik, sokan nem törődnek vele, és megfeledkeznek a karbantartásáról, ami így sokat rosszabbodhat. A rossz állapotú lúdtalp pedig ugyancsak lábgörcsök kialakulásához vezethet. A megfelelően elkészített lúdtalpbetét rendszeres viselete, valamint a lábfejek célirányos tornája ezen is sokat segíthet.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .