Home Egészség & életmódEgészség Ha ezeket a jeleket észleled, akkor te is a teljes kimerültség állapotába kerültél!

Ha ezeket a jeleket észleled, akkor te is a teljes kimerültség állapotába kerültél!

by Judith

Mindannyiunk életében előfordul, hogy nehezebb időszakon megyünk keresztül, komolyabb kihívásokkal szembesülünk, és nagyon erőfeszítést kell tennünk, hogy talpon maradjunk. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy lemerülnek az elemeink és elfáradunk.

 

Ez mondhatni rendjén vagy, de csak akkor, ha ez egy átmeneti időszak, nem pedig az egész életünkön átívelő. Az ilyen időszakok után és amúgy is rendszeresen szükségünk van feltöltődésre, különben kikészítjük magunkat. Ha hosszútávon nem jutunk elegendő pihenéshez és kikapcsolódáshoz, akkor annak komoly következményei lehetnek és erre figyelmeztető jeleket is kapunk a szervezetünktől.

 

Azt érzed, hogy minden nehezen megy

Bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy egyről a kettőre haladni. Úgy érzed, annak ellenére, hogy minden energiádat a feladatok elvégzésébe fekteted, azok nemhogy csökkennének, egyre csak szaporodnak. Annak érdekében, hogy időt nyerj, és jobban haladj, képes vagy még az ágyba is magaddal vinni a munkádat és ez már mindennek a teteje. Nem vagy hatékony és nem működnek jól a dolgok. Erődön felül hosszú távon nem vagy képes teljesíteni. Pihenned kell, különben annyira kimerülsz, hogy az a munka és egyéb tevékenységek rovására fog menni és ördögi körbe kerülsz.

Érzékenyebb vagy, mint általában

A fizikai fáradtság következményesen magával vonzza a mentális fáradtságot is. Egyszerűen lelkileg is sokkal érzékenyebbé válsz. Nehezen viseled el a körülötted lévőket, mert úgy érzed, bármivel keresnek meg, azzal az idődet rabolják. Könnyebben felhúzod magad az apróságokon is, mert úgy érzed, hogy minden a te utadat keresztezi. Jobban éreznéd magad, ha mindenki a környezetedben a te igényeidet figyelembe véve viselkedne. Ez természetesen lehetetlen. A gond az, hogy az energiád teljesen felemésztődik és ezzel együtt a türelmed is elfogy gyakorlatilag mindennel és mindenkivel szemben.

Erőtlennek érzed magad és gyakran lebetegedsz

A fizikai kimerültség miatt teljesen legyengülsz. A stressz, a kialvatlanság és a túlhajszolt életmód csökkenti az immunrendszer működését. Ebből az következik, hogy nem vagy képes olyan szinten harcolni a kórokozók ellen, ahogyan az szükséges volna. Közrejátszik még az is, hogy valószínűleg attól, hogy egész nap talpon vagy, nem jut elegendő időd az egészséges, vérpezsdítő testmozgásra és étkezni sem tudsz rendszeresen. Emellett a rendszertelen étkezések alatt is csak bekapsz néhány nem igazán tápanyag dús falatot, netán csak kávét vagy energiaitalt. Ezekből a szervezet nem tud építkezni.

A rosszabbik éned kerül uralomra

Mivel gyakorlatilag a türelmed véges és kimerült vagy, nem tudsz derűsen tekinteni a világra. Ha ez hosszú távon fennáll, azt veszed észre, hogy teljesen ki vagy fordulva magadból, semmi nem tud feldobni és a hozzáállásod másokhoz is csapnivaló. Negatívan reagálsz, visszaszólsz, és figyelmeden kívül megbántasz másokat. Úgy érzed semmihez nincs kedved, de ha még lenne is, hát időd nincs rá, így gyorsan el is illannak a pozitív gondolataid.

 

Mi a megoldás?

A lelke mélyén mindenki jól tudja, hogy mi az. Ha nem akarod így leélni az életed és még mélyebbre jutni a gödörben, akkor mindenképpen lépned kell. Lehet, hogy munkahelyet kellene váltanod vagy kilépni egy rossz kapcsolatból esetleg lejjebb venni a tempóból. Ne vállalj egyszerre több feladatot, ha nem tudod maximálisan odatenni magad. Lehet, hogy egyszerre csak egy dologra kellene koncentrálnod és ott jól teljesíteni. Ne hagyd, hogy a kimerültség győzedelmeskedjen feledett és kárt tegyen a kapcsolataidban. Az egészséged és a szeretteid sokkal fontosabbak.

Hirdetés

You may also like