Home Egészség & életmód Eszméletlen! Így gyógyítsd meg a leégett bőrt szódabikarbónával!

Eszméletlen! Így gyógyítsd meg a leégett bőrt szódabikarbónával!

by Krisztina

Ha nem vigyázzunk eléggé, amikor kimegyünk a napra, könnyen leéghet a bőrünk, ami különösen igaz és veszélyes, ha az utóbbi idők időjárását nézzük!

A napfény okozta ártalmak a főképp a bőrünket és a szemünket érő láthatatlan  UV sugarak és a látható fény hatására alakulnak ki. Az UV sugarak mellett számolni kell a napfény harmadik komponensével, az infravörös sugarakkal is, melyek a nap melegítő hatását adják és felelősek lehetnek különböző hőártalmakért, úgymint napszúrás,hőguta.

A napégés során kialakuló bőrgyulladás hirtelen jön létre, általában a napfény hatását követően 3-6 óra múlva. Heveny égő érzés, fájdalom kíséretében élénk bőrpír jelentkezik. Súlyosabb formáiban kisebb-nagyobb hólyagok is képződnek, melyek felszakadva nedvező hámhiányokat hozhatnak létre. A súlyos napégés bőrtüneteihez rossz közérzet, hányinger, hányás társulhat.

Szerencsére van filléres csodaszer, ami segít azonnali segítséget nyújtani, és ez nem más, mint a szódabikarbóna!

Lássuk hogyan használjuk!

Borogatásként

2 ek. szódabikarbónát keverj el annyi vízzel, hogy egy pasztát kapj   belőle. Kíméletesen öblítsd le a bőröd majd egy nedves vattával vidd fel az érintett felületre a keveréket. 5-10 perc hatóidő után mosd le hideg vízzel és hagyd megszáradni.

Fürdővízhez

Engedjük tele a kádat kellemesen hideg vízzel, amiben oldjunk fel 1 csésze szódabikarbónát. Feküdjünk bele 20-30 percre, majd zuhanyozzunk le és hagyjuk magától megszáradni a bőrünket!

Házi spray

1/4 csésze szódabikarbónát oldjunk fel vízzel és öntsük át egy pumpás flakonba, amivel permetezzük be az égett bőrt.

Ha hólyagos a leégés

2 kanál szódabikarbónából és 1 teáskanál sóból hideg víz segítségével készíts masszát. Ezt kend a hólyagocskákra és pár perc múlva finoman mosd le. Csökkenti a fájdalmat, megöli a baktériumokat és segít leszárítani a hólyagokat.

Hirdetés

You may also like