Home Egészség & életmód Erre figyelj oda, ha vendégeket vársz

Erre figyelj oda, ha vendégeket vársz

by Eszter

Bulizni mindig nagyon jó, kivéve, ha épp te vagy a házigazda? Rengeteg stresszel járnak az előkészületek, pláne, ha még főzöl is? Hogy kicsit megkönnyítsük a dolgod, adunk pár tippet ahhoz, hogy mit ne csinálj, ha a vendégsereg hozzád hivatalos.

Tervezz!

Először is fontos mérlegelned, hogy pontosan hány főt hívsz meg, és beférnek-e egyáltalán a lakásodba/szobádba. Ha csak pár vendégről van szó, akkor biztosan megoldható az elhelyezésük bútortologatás nélkül is, ám

ha egyszerre többen is lesznek, akkor érdemes nagyobb helyet kialakítani nekik,

hiszen arra is gondolnod kell, hogy nem fognak egész idő alatt egy helyben ücsörögni. Érdemes külön étkezős és beszélgetős helyet létrehozni a vendégek számára, így mindenki eldöntheti, hol és mit szeretne csinálni, és nem fogják beszorítva érezni magukat.

Nem megfelelő háttérzene

Szögezzük le, valami kis zaj mindig kell a háttérbe, hogy elkerüljük a kínos csendeket. Ám nem mindegy, hogy mi is az a kis mellékzörej.

Érdemes lágy, ritmusosabb zenéket keresned,

például a legújabb popzenék közül, mivel nem túl figyelemfelkeltőek, mint a durva metál.

zenei-cd-lemezek

Figyelj oda arra is, hogy ne legyen túl hangos a zene, mivel a vendégek nem fogják érteni a másikat. Ne feledd, nem diszkót nyitottál!

Ne hagyj mindent a vendégekre!

Tudjuk, felnőtt emberek, de attól még van pár dolog, amit nem illik csak úgy a másikra hagyni. Ilyen például a bemutatás. Előfordulhat, hogy két egymásnak idegen embert hívtál meg, őket illendő először neked bemutatnod a másiknak.

Rendkívül kínos lehet a helyzet, mikor két ismeretlen nem mer még csak egymásra sem nézni. Hogy elkerüld a kínos szituációt,

oldd egy kicsit a feszültséget a közbenjárásoddal!

vacsora-vendegek

Az sem mindegy, hogy a meghívottak jártak-e már a lakásodban. Megeshet, hogy valaki éppen akkor van nálad először, így nem ismeri a járást. Vezesd körbe, mutasd meg neki a mosdót, majd ezután tereld őt a többi vendéghez! Attól, hogy megmutatsz neki pár dolgot, még nem fogja túlzásba vinni az „érezd otthon magad” dolgot.

Figyelj a megfelelő tálalásra!

Fontos előre kigondolnod, hogy milyen partit szeretnél adni. Jó, ha mindig van kikészítve valamilyen rágcsálnivaló, ám ha komolyabb étkezést is betervezel, nem árt gondolkodni. Mivel te sem szívesen nyúlkálnál más hűtőjébe, ezért neked sem szabad erre kényszerítened a vendégeidet.

Praktikusak a hidegtálak, amiket magad is előre elkészíthetsz, vagy rendelhetsz. Ezeket kikészítheted a konyhaasztalodra, ahonnan a vendégeid kényelmesen csipegethetnek, amikor csak kedvük tartja.

O-ó, valaki vegetáriánus?

Bizony a legfelkészültebb házigazdával is előfordulhat, hogy nem tudja valamelyik vendégéről, hogy mit szeret fogyasztani.

Érdemes informálódni ilyen esetben, hogy van-e vegetáriánus, esetleg valamilyen étel érzékeny a csapatban,

mivel a vacsora elkészítésénél rá is gondolnod kell. Nagyon pozitív irányba tereli az est hangulatát, ha a „sorból kilógó” vendég is úgy érzi, maximálisan odafigyelsz rá.

Ne játszd a pincért!

Az állandó udvariaskodással, kiszolgálással hamar a vendégek agyára lehet menni. Nem vagy pincér, így nem is kell úgy viselkedned.

pincer-bor

Ha útbaigazítod a népséget, hogy merre találják az innivalót, merre pedig az ennivalót, egészen biztosan ki tudják majd szolgálni magukat.

Ne szorongj!

Annál nagyobb parti gyilkos nincs, mint amikor a házigazda túlságosan rágörcsöl az eseményre. A vendégek rossz szájízzel tartózkodnak majd az összejöveteleden, ha állandóan azt érezteted velük, hogy bárcsak ott sem lennének.

Élvezd a társaságukat! Ne törődj a kilöttyintett vörösborral az asztalon, a morzsákkal a szőnyegen!

A jó vendég nem csak addig marad, ameddig a buli tart, hanem készséggel áll a házigazda szolgálatára, ha a takarítás jön szóba. Ha a barátaidat hívtad meg, nyugodtan szólhatsz nekik, hogy segítsenek egy kicsit összerámolni a lakást. Ki tudja, még jól is érezhetitek magatokat közben.

Ha ezeket megfogadod, garantáltan nem lesz gondod a házigazda szereppel. De mindenekelőtt azt kell helyretenned magadban, hogy szórakozni készülsz! Így egész biztosan megszűnik a szorongás, és maximális figyelemmel fordulhatsz a vendégeid felé.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .