Home Egészség & életmódEgészség Ennyit kellene aludnod életkorodnak megfelelően! Te eleget pihensz?

Ennyit kellene aludnod életkorodnak megfelelően! Te eleget pihensz?

by Zsani

Testünk teljes egészségének megőrzéséhez nem csak az egészséges táplálkozás, hanem a megfelelő minőségű és idejű alvás is szükséges. Ha jól alszik, megőrizheti fizikai és mentális egészségét egyaránt.

Az alváshiány vagy túlzott alvás generálja a betegségeket. Olvassa el korához mérten mennyi órát kellene aludnia, hogy kipihent és kiegyensúlyozott lehessen!

Ajánlott alvásidő életkor alapján: 

 • Újszülött (0-3 hónap): 14-17 óra (korábban 12-18 óra)
 • Csecsemők (4-11 hónap): 12 és 15 órán át (a korábban 14-15 óra)
 • Kisgyermekek (1-2 év): 11 és 14 órán át (a korábban 12-14 óra)
 • Óvodások (3-5 év): 10-13 óra (korábban 11-13 óra)
 • Gyermek (6-13 éves korig): 9-11 óráig (korábban 10-11 óra)
 • Serdülők (14-17 év): 8-10 óra (korábban 8,5-9,5 óra)
 • A fiatal felnőttek (18-25 év): 7-9 óra (új kor)
 • Felnőttek (26-64 év): 7-9 óra (nincs változás)
 • Nyugdíjasok (65+): 7-8 óra (új kor)

A rossz alvás tünetei: 

 

Hátfájás:

Amennyiben sokat tartózkodik az ágyban, akkor a test izmai és ízületei elkezdenek sorvadni. Napi másfél óra séta lehetővé teszi a test aktiválását.

Elhízás: 

A mozgásszegény életmód, és a szokásosnál több ágyban töltött óra lassítja az anyagcserét és elhízáshoz vezet. Tény, hogy a rendszeres fizikai aktivitás lehetővé teszi a test kalóriaégetését, ezzel együtt az anyagcsere felgyorsítását.

Depresszió:

A test nem mozog eleget, az energia tárolódik, és az izomfáradság miatt az emberek idegesebbé válnak. A depressziót kiválthatja az alváshiány és a túlzott alvás egyaránt, ilyenkor megjelennek az önmarcangoló sötét gondolatok. Az alváshiányban szenvedők 15%-a depressziós.

Fejfájás:

Ha azonban a fejfájás visszatérő jellegű, azaz több héten keresztül folyamatosan jelen van, és fáradtsággal, illetve a tarkó izzadásával jár együtt, az egyik legsúlyosabb alvászavar, az alvási apnoé szindróma figyelmeztető jele lehet. Kialakulásának hátterében az alvásfüggő légzészavar következtében fellépő oxigénhiányos állapotok játszhatnak szerepet.

Cukorbetegség:

Összefüggés van az alvási rendellenességek például az álmatlanság, aluszékonyság, nyugtalan láb szindróma és a cukorbetegség kialakulása között. Akik kevesebbet alszanak azoknál a  leggyakoribb az inzulinrezisztencia, ami azt jelzi, hogy szervezetük nem megfelelően használja fel az inzulint és hajlamosabbak lehetnek a cukorbetegségre.

Szívbetegségek:

Egy nagyszabású kutatás (melyben nyolc országból közel 450 ezer alany adatait vizsgálták) kiderítette, hogy azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint hat órát alszanak vagy többször felébrednek éjjel, 48 százalékkal nagyobb az esély a halálos kimenetelű szívbetegségekre.

Íme néhány tipp a jobb alvás érdekében:

 • Ügyeljen arra, hogy jó körülmények között aludjon, teljes sötétségben, megfelelő szobahőmérsékleten.
 • Elalvás előtt kerülje a kávét, teát, cigarettát, hogy azok ne tartsák ébren. Ugyanis ezek a dolgok feltöltik az embereket energiával, pedig elalvás előtt pontosan az ellenkezője lenne a cél.
 • Nem ajánlott lefekvés előtt egy órával tévézni, vagy a telefonunk képernyőjén ténykedni, mert ezek az eszközök által kibocsátott kék fény az agyat állandó gondolkodásra készteti.
 • Vacsorára ajánlott könnyedebb ételeket fogyasztani, ugyanis a nehéz ételeket a gyomor éjszakára nem tudja feldolgozni, ezáltal megnehezíti az elalvást, csökkenti az alvás minőségét.
Hirdetés

You may also like