Home Egészség & életmódEgészség Egyre törékenyebbek a magyarok csontjai, de ezzel az egyszerű dologgal megelőzhető lenne a baj!

Egyre törékenyebbek a magyarok csontjai, de ezzel az egyszerű dologgal megelőzhető lenne a baj!

by Judith

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság – MOOT – és a Theodora Kékkúti ásványvíz által készített friss kutatás szerint, a hazai lakosság 70%-a a szükségesnél kevesebb kalciumot fogyaszt. Emiatt a csonttörések száma is egyre nő.

A magas kalciumtartalommal rendelkező élelmiszerek és étrend kiegészítő készítmények mellett, a laktóz érzékenyeknek és a tejfehérje allergiával küzdőknek hatékony forrás lehet az ásványi anyag pótlására a kalciummal dúsított ásványvizek és egyéb tejmentes italok fogyasztása is.

 

Többszörös rizikót jelent a csontritkulás

Dr. Takács István, a MOOT elnöke megjegyezte, hogy ha a csonttörés a csontritkulás miatt következett be, akkor a megfelelő kezelés hiányában a következő törés kockázata már háromszoros. Elengedhetetlen a megfelelő terápia és erre nagyon oda kell figyelnünk, hiszen az esetek legnagyobb része megelőzhető, ill. késleltethető volna.

A kalciumhiány a csontvesztéshez vezet

Sajnálatos módon nem csak az idősek, de a fiatalok sem fordítanak elegendő figyelmet csontjaik egészségére. Mivel a csontok nem láthatóak és a tünetek sem egyértelműek, hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, pedig a csontvesztés fiatal korban is előfordulhat. Ezért a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelét nem szabad elhanyagolni, többek között azért sem, mert hosszú távon a szív működésében is problémák léphetnek fel hiányában. A javasolt bevitel napi 1000 mg, várandós nők és tinédzserek esetében ez napi 1200-1500 mg-ot jelent.

 

Testmozgás az egészséges csontokért

A mozgás maga az élet. Nem csak a fogyás és a tökéletes alak érdekében végezzünk rendszeres testmozgást. Kifejezetten fontos a mozgás a csontok folyamatos átépülésében és a csonttömeg megőrzésében is.

 

Fontosak a megfelelő élelmiszerek és a kiegészítés 

Sok módja van annak, hogy elegendő kalciummal lássuk el szervezetünket. Az egyik és legalapvetőbb módszer az élelmiszerekkel való bevitel. Kalciumban gazdag élelmiszerek a diófélék és az olajos magvak, apró halak, tejtermékek, sóska, spenót, petrezselyem. Az étrend kiegészítő termékek és az ásványi anyaggal dúsított italok a másik opció.

Magyarországon nagyjából három millióan szenvednek laktóz érzékenységben. A kalcium ugyanolyan jól képes felszívódni az ásványvízből és egyéb természetes forrásokból. Nem szabad megfeledkeznünk a kalcium felszívódásának segítőjéről, a D-vitaminról sem!

 

Hirdetés

You may also like