Home Egészség & életmódEgészség Bőröd elárulja milyen betegség lappang a testedben!

Bőröd elárulja milyen betegség lappang a testedben!

by Krisztina

A bőr az egyik legnagyobb szervünk, nagyon fontos szerepe van az egészséges élet kialakításában. Szabályozza a test-hőmérsékletet, a mikroorganizmusok jelenlétét, védi a szervezetet a fizikai és kémiai környezeti szennyeződésektől, és itt találhatóak meg a hideg, meleg, nyomást, fájdalmat érzékelő receptoraink is.

A bőrünk tükrözi egészségi állapotunkat is. Számos betegség a bőr felszínén különböző elváltozások formájában jelez.

Kiütések napozás után

Ha a nap hatására a bőrön égető, viszkető foltok, pöttyök jelennek meg, ennek több oka lehet. Jelenthet napallergiát. Az erős UV-sugárzás egyes személyeknél bőrgyulladásszerű reakciót vált ki. A napellerián túl jelezhetnek az apró foltok fény- és gyógyszerérzékenységet is. Bizonyos gyógyszerek, mint pl. egyes antibiotikumok, vagy antidepresszánsok, a nap hatására allergiás reakciókat válthatnak ki, és ezt a bőr jelzi.

Sárgás bőrszín

Ha a bőr hirtelen besárgul, lehetséges, hogy sárgaságos vagy. A megemelkedett bilirubin szint következtében a bőr erős sárgás színűre vált. Ezt okozhatják különböző máj-vagy epebetegségek, epekő, de hasnyálmirigyrák is. A bőr besárgulás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Erős bőrkiütések

Az egész bőrfelületen jelentkező kiütéseket okozhatja allergia, de vírusos, fertőzéses eredetű is lehet. Allergiás reakciót válthatnak ki különböző vegyszerek, gyógyszerek vagy élelmiszerek is. A legfontosabb, hogy felismerjük, hogy mi okozza a kiütéseket, és amennyiben lehet mellőzzük azt étrendünkből.

Véraláfutások

A bőr felszíne alatt kisebb véraláfutások, és elszíneződések jelenhetnek meg. Nyomás hatására a vérerek körül lilás foltok jelennek meg. Ez jelezheti a rossz véralvadást, de bakteriális fertőzést is.

Kékülés

Okozhatja a rossz vérkeringés, de az is, ha a vérben nincs elegendő oxigén. Súlyosabb esetben akár az arc, vagy az ajkak, és a nyelv egész felülete is elszíneződhet.

Hirdetés

You may also like