Home Egészség & életmódEgészség Az állandó lábfájdalom 11 valódi oka, amire csak legutoljára gondolnánk!

Az állandó lábfájdalom 11 valódi oka, amire csak legutoljára gondolnánk!

by Judith

A lábunk elnehezülés, dagadása és a tapasztalt fájdalom akadályoz abban, hogy élvezzük az életet és megkeserítheti a legszebb napjainkat is. Akár átmeneti, akár állandó, a lábfájdalmat meg kell szüntetni, amint lehet.

Szerencsére az esetek többségében magad meg tudod oldani a problémát. Ha mégsem, szükséges, hogy felkeress egy specialistát, hogy orvosi ellátásban részesülhess. Ahhoz, hogy megszabadulhass a zavaró lábfájdalomtól, ki kell derítened az okát. Íme 11 ok, ami a kellemetlenséget okozhatja.

 1. Plantar fasciitis

Talpon átívelő kötőszöveti szalag gyulladása. Ez a gyakori gyulladásos betegség sarokfájdalmat okoz. A hirtelen érkező fájdalom a reggeli órákban jelentkezik, amikor az első lépéseket tesszük meg ébredés után. Ez a krónikus állapot masszázzsal, talpbetétekkel vagy a károsodott szövet eltávolításával kezelhető.

 1. Túlsúly

Az extra kilók növelik a lábadra nehezedő terhelést. Túlsúlyosak és állapotos nők gyakran panaszkodnak erre a fájdalomra. A fájdalmas láb és a hízás számos probléma oka lehet, mint plantar fasciitis, tendonitis (kötőszöveti hüvely gyulladása), bokasüllyedés, ízületi gyulladás. Ha a túlsúly okozz a fájdalmat, akkor érdemes ortopéd cipőt viselned és olyan gyakorlatokat végezned, amelyek csökkentik a fájdalmat és erősítik a lábaidat.

 1. Bőrkeményedés

A bőrkeményedés a láb meghatározott terültein fordulhat elő a gyakori surlódás és nyomás hatására. Magassarkú sipők, lúdtalp és szoros cípők rossz hatással lehetnek a láb bőréra. Az ortopéd cipők és minőségi sportcipők segíthetnek minimlizálni a nyomást. A bőrkeményedést szakember is eltávolíthatja egy szépségszalonban, de akár te magad is otthon.

 1. Lábujj görcs

Sokan szenvednek a lábikra vagy a lábgörcseitől. Ezt okozhatja vízhiány, tápanyaghiány, fáradtság, stb. A leggyakrabban a reggeli órákban tapasztalható, de a fájdalom akár egész nap is tarthat. Hogy megszűntesd  a görcsöt, figyelned kell a megfelelő elektrolit bevitelre és kényelmesebb cipőket kell viselned.

 1. Lúdtalp

A legtöbben úgy gondolják, hogy ez egyáltalán nem komoly betegség. Azonban komoly problémákat képes okozni. Néhány öröklik a lúdtalpat, de később is kialakulhat. Nem mindenki érez fájdalmat, de ha kényelmet érzeted van a lábfejeden vagy a sarkadnál, érdemes lemondanod a magas sarokról és a lapos talpról. Érdemes ortopéd cipőt vagy talpbetétet.

 1. Nem megfelelő cipő

Ennek a tényezőnek nem szentelünk elég nagy figyelmet a lábfájdalom okának kiderítésekor. A nem megfelelő cipő viselése általános oka a fájdalomnak. Emellett tyúkszemet, lábujj csont deformitást, őrkeményedést, sérülést és lúdtalpat is okozhat. Próbálj minél többet mezítláb járkálni a házban és a természetben is, különösen a fűben vagy homokban.

 1. Ízületi gyulladás

Csont-ízületi gyulladás főként az idősebbeket érinti, amikor a láb ízületei már mgviseltekké válnak és gyulladásba kerülnek. Különösen a sarkat, a lábujjakat és a bokát érinti. Azonban egyre többen 40-30 éves kor alatt már panaszkodnak ízületi gyulladásról. Járás közben válthat ki fájdalmat. Hogy megszabadulj a fájdalomtól, asználhatsz fájdalomcsillapítókat, ortopéd cipőket és érdemes fogyni is.

 1. Benőtt lábkörmök

Amellett, hogy esztétikailag sem szép látvány, a benőtt körmök féjdalmasak tudnak lenni. Szükséges szakemberrel eltávolíttatni. A benőtt körmöket maguk a körmök természetes növekedés, szoros cipők és helyteen pedikűr is okozhatja.

 1. Stressz törés

Az átlagos csonttöréssel ellentétben a stressz törés a felhalmozódott sok kis trauma és mikrotörés eredménye. Ezt az állapotot gyakran a csont ismétlődő terheléssel szembeni elfáradása okozza. Szakorvos kell, hogy diagnosztizálja az állapotot. Kezelésképpen sínbe teszik a lábat, esetleg mankót adnak.

 1. Achilles ín gyulladás

Az Achilles ín a lábikrától a sarokig fut le. Íngyulladás esetén ezek az izmok megduzzadnak , gyulladttá és fájdalmassá válnak. Leginkább a futók tapasztalják, de bárkivel előfordulhat. Az Achilles ín gyulladásának mgelőzése érdekében érdemes tornagyakrlatokat végezni, nyújtani az ínszalagot a talp elülső párnázott részét is használva, a kezelni pedig jegeléssel és nyomókötéssel lehet.

 1. Morton-neuróma

A betegség jellemzője a talppárna szövetének és idegeinek gyulladása. A tünetek között szrepel az akut, helyi fájdalom a lábujjak között, zsibbadás, bizsergés és égő érzés. Szakember segítségével érdemes megszabadulni a problémától, aki megfelelő lábbelit és talpbetét is fog ajánlani. Komplikáltabb esetekbe konzultáj egy orvossal.

Ne feledd, hogy a szervezeted egy jól-szervezett és irányított rendszer, ahol minden mindennel kapcsolódik és összefüggésben van. Épp ezért nincs olyan, hogy jelentéktelen egészségügyi probléma. Minden probléma okozhat és súlyosabbat. Viseld gondját a lábadnak és ha fájdalmat érzel, ne mellőzd a tested jelzéseit.

Hirdetés

You may also like