Home Egészség & életmódEgészség Az agyhártyagyulladás 8 figyelmeztető jele! Ezeket mindenkinek tudnia kell!

Az agyhártyagyulladás 8 figyelmeztető jele! Ezeket mindenkinek tudnia kell!

by Judith

Amikor megbetegszünk, könnyű összetéveszteni a tüneteket mondjuk az influenzával. Ha az agyhártyagyulladást vesszük példaként, merevséget, fejfájást és magas lázat okoz. Az emberek általában könnyen összetévesztik mással és emiatt nem részesülnek az esetek megfelelő kezelésben.

Tipikusan az agyhártyagyulladást bakteriális vagy vírusos gombás fertőzés váltja ki, és ha kezeletlen marad, életveszélyes lehet, ha a megfelelő antibiotikumokat nem kapja meg a beteg. Ha azt gyanítod, hogy te vagy egy ismerősöd agyhártyagyulladásban szenved, ezek lehetnek az egyértelmű tünetek.

 

Merevség

Az agyhártyagyulladásban szenvedő emberek többségénél a nyak és a hát merevsége tapasztalható, mivel a gyulladás az agy és a gerincvelőt lefedő membránokból ered. Ez az állandó duzzanat okozza a kellemetlen érzést, és ha hirtelen lázzal vagy fejfájással kezdődik el a fájdalom, agyhártyagyulladás lehet a kiváltó ok.

Láz

A hirtelen fellépő láz kialakulása az agyhártyagyulladás kialakulásával jár, amint a kórokozó bejut a szervezetbe, az immunrendszer a testhőmérséklet növelésével reagál. Ha agyhártyagyulladás alakult ki, akkor 3-7 napig lázas lehet az ember. Sajnos ez a tünet igazán kirívó vagy speciális, ami rendkívül nehézzé teheti az önellenőrzést, ezért ha a láz nem csökken, fordulj orvoshoz.

Fejfájás

Az agyhártyagyulladás egy másik tünete a súlyos fejfájás, amely nem múlik el. Ez a nyak és a gerincvelőt körülvevő membránok gyulladása és duzzanata miatt következik be. A fejfájás az agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb tünete.
Fontos azonosítani, hogy milyen típusú fejfájásod van. Az agyhártyagyulladásos fejfájás nem hasonlít más fejfájáshoz és nem enyhül, kivéve, ha megfelelő meningitis gyógyszert veszünk be.

Zavarodottság

Amikor az agy súlyos duzzanatot tapasztal, ez gátolhatja működésének képességét. Tehát, ha agyhártyagyulladásban szenvedsz, az agyad megduzzad, és zavartságot, a koncentráció képességének zavarát, emlékezetvesztést, álmatlanságot, szédülést és nehéz ébredést tapasztalhatsz.
A zavartság sokféleképpen mutatkozhat meg. Például nehezen teszel különbséget az álom, és a valóság között, az emlékeid nem feltétlenül világosak vagy teljesen elfelejtheted bizonyos mérföldköveket.

Fényérzékenység

Az agyhártyagyulladás súlyos fényérzékenységet okozhat, amely a csillogó, elmosódott képet eredményez és a látáskárosodás megvilágított helyeken vagy napfénynél jelentkezik. Ennek eredményeképpen előfordulhat, hogy fejfájást is tapasztalsz. A látóideg duzzanata okozza ezt a látásromlást. A legtöbb esetben, ha a duzzanat csökken a normális látás helyreáll. Azonban az agyhártyagyulladás súlyos eseteiben részleges vagy teljes vakság fordulhat elő mindkét szemben, és nincs esély a visszafordításra.

Hányinger

A hányás és hányinger az agyhártyagyulladás korai szakaszában jelentkezik. Ahogy a fertőzés végbemegy a testen, megzavarja a gyomrot és hányást okoz. Gyakran az emberek elveszítik az étvágyukat is. A fertőzés súlyosságától függően súlyos fogyás is előfordulhat. Azok, akik már gyengült immunrendszerrel rendelkeznek az agyhártyagyulladás előtt, hajlamosabbak a fertőzés megszerzésére. Az általuk tapasztalt tünetek sokkal rosszabbak lehetnek, mert a szervezet képtelen leküzdeni a fertőzést.

Kiütés

Gyakran előfordul, hogy a csecsemők és a kisgyermekek testén, akik agyhártyagyulladást kapnak, kiütések mutatkoznak meg. A bőrkiütések a véráramban megszaporodó baktériumokból származnak, amelyek felszabadítják a mérgeket, amelyek károsítják az ereket, és kiütéseket okoznak.
A legjobb módja annak, hogy teszteljük, hogy a kiütés csak valamilyen egyéb irritáció vagy az agyhártyagyulladás oka az üvegvizsgálat. Vegyünk egy poharat és nyomjuk meg azt a területet, ahol a kiütés van. Ha a foltok nem változnak és tisztán látni őket az üvegen keresztül, menj orvoshoz. Ha a foltok eltűnnek nyomás hatására, akkor valami egyéb dologról lehet szó.

Étvágytalanság

Az émelygés és állandó hányás miatt az agyhártyagyulladás nagy hatással van az emésztőrendszerre. Elveszítheted az étvágyad, vagy akár egyáltalán nem is eszel, mert attól tartasz, hogy semmi nem marad benned. Ez egészségtelen fogyáshoz, az pedig még több egészségügyi problémához vezethet. Bármennyire nehéz is, meg kell próbálni fogyasztani valamilyen ételt. Minél több tápanyagot viszel be a szervezetedbe, annál erősebb lesz az immunrendszered, így képes leszel leküzdeni a fertőzést. Súlyos esetekben a kórházba jutottak infúziós kezelésre szorulnak.

Hirdetés

You may also like