Home Egészség & életmód A szerelem és ami mögötte van

A szerelem és ami mögötte van

by Krisztina

Vannak, akik úgy vélekednek a szerelemről, hogy ez az érzés nem más, mint biokémia a szervezetben és két test között egyaránt.

Kétségtelen, hogy léteznek azok a hormonok, melyek hatására másként véljük látni a világot, és szerelmünk „tárgyát” is az egekbe magasztaljuk, nem törődve például az illető hibáival. Mindezekkel természetesen nincs is semmi baj, sőt, a szerelem az egyik legszebb érzés a világon! Mégis, nézzük meg, mi a szerelem kémiája és annak fokozatai.

Szimpátia

Az emberben ott nyugszik az ösztön, hogy párt találjon magának, ez így van a kezdetektől. Ha elmegyünk egy társaságba vagy szórakozóhelyre, akaratlanul is „nyitva tartjuk a szemünket”, ami persze még önmagában nem jelent sem hűtlenséget, sem egyebet. Ám éppen az ősrégi ösztön miatt keressük sokszor és adjuk ki azokat a jeleket, amik alapján a másik tudtára adjuk, hogy mi a szándékunk. Akár a tekintetek véletlen összetalálkozása is eredményezhet azonnal egy szimpátiát, ami révén leülnek ismerkedni, beszélgetni egymással az emberek.

Vonzalom, vágy

Ennek fokozottabb formája a vágy, ami ritkább esetben, de ugyanúgy kialakulhat akár egy „összepillantásból” is. Ekkor a pártalálási ösztön mellett a fenntartó ösztön is működésbe lép, és a kibocsátott információk alapján (hormonok, viselkedés) többet is érezhetnek egymás iránt, mint hogy meginnának együtt valamit. Ennek folytatását, valószínűleg, nem kell részleteznünk, és ez nem is ide tartozik.

Érdeklődés

Bármelyik opció is történik a fentiek közül, egyik vagy másik ösztön hatására megfogalmazódik bennünk az igény, hogy jobban megismerjük a másikat. A szokásait, a hobbijait, a személyiségét, mivel foglalkozik, vagyis egy átfogóbb képet szeretnénk kapni róla, több információt tudni. Ezek alapján következhet az, hogy mi alakul ki az ismerkedésből, vagy esetleg egy kellemes beszélgetésnél nem lesz több belőle. Ha tovább ismerkednek, és kölcsönös, egyben tartós vonzalom alakul ki, akkor az ösztönök által vezérelt szokások szerint már párkeresésről, pártalálásról lehet beszélni.

Való igaz: a szerelemről tudományos alapon beszélni lehangoló és illúzióromboló lehet. Ám ha megértjük és elfogadjuk ezt a működést, akkor sokkal egyszerűbben átlátjuk, mi is történik velünk akkor, amikor találkozunk valakivel, és az ismerkedés fázisai elindulnak. Így sokszor komoly csalódásoktól is megkímélhetjük magunkat, vagy emellett is élvezhetjük a kapcsolat minden pillanatát.

Írta: Gabriz Vital

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .