Home Csináld magad A pékmester nagy trükkje: így lesz újra tiszta a foltos sütőedény!

A pékmester nagy trükkje: így lesz újra tiszta a foltos sütőedény!

by Zsani

Az idő és a sok használat bizony meglátszik edényeinken. Ahelyett, hogy lecserélnéd jól bevált edényeidet, tanuld meg hogyan tisztítsd meg őket, és garantáltan olyanok lesznek akár az újak!

Hőálló üvegedény megtisztítása:

Amire szükséged lesz:

  • folyékony szappan
  • szódabikarbóna
  • víz
  • alumínium fólia
  • régi fogkefe

Az egyik legnehezebben megtisztítható edények, a hőálló üvegből készültek. A foltok gyakran szinte rásülnek, emiatt nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Azonban van egy trükk, mely segít eltávolítani ezeket a makacs foltokat.

Először a fogkefét mártsd bele a folyékony szappanba, majd pedig a szódabikarbónába. A foltokat körkörös mozdulatokkal dörzsöld át. Nagyobb méretű serpenyőknél érdemes egy törlőronggyal felvinni a szappan és szódabikarbóna keveréket. Hagyd az edényt így 20-30 percig állni, majd egy darab összegyűrt alufóliával ismét dörzsöld meg az immáron felpuhult szennyeződéseket.

Rozsdamentes acélból készült tepsik, sütőlapok megtisztítása:

Amire szükséged lesz:

  • hidrogén-peroxid
  • szódabikarbóna
  • érdes felületű szivacs vagy rongy

Megtisztításuk érdekében szórjunk rájuk szódabikarbónát, majd hidrogén-peroxidot, és ismét egy réteg szódabikarbónát. Hagyjuk így a tepsit körülbelül 1-2 órára, végül pedig dörzsöljük át egy érdes szivaccsal vagy törlőronggyal. Ennek a módszernek a segítségével a sok használat után keletkezett foltoknak könnyedén búcsút mondhatunk!

+1 módszer:

A rozsdamentes acélból készült eszközök megtisztítására van egy másik hatásos módszer is.

Amire szükséged lesz:

  • papírtörlő
  • víz
  • szódabikarbóna
  • alufólia

Oszlassunk el szódabikarbónát a megtisztításra váró edényen, egy papírtörlő segítségével. Egy összegyűrt alufóliával súroljuk le a szennyeződéseket. Végül pedig meleg vízzel mossuk el a tepsit a megszokott módon, és hagyjuk megszáradni.

Alumínium edények megtisztítása:

Amire szükséged lesz:

  • víz
  • fehér ecet
  • fazék
  • dörzsi szivacs

A megfelelő módszer használatával ezek az edények is gond nélkül tisztává varázsolhatóak.

Vegyünk elő egy fazekat, és töltsünk bele annyi vizet, mint amennyi ecetet, fontos, hogy egyenlő mennyiségeket keverjünk össze. Ha ezzel megvagyunk, forraljuk fel a keveréket, majd tegyük félre, hogy szobahőmérsékletűvé hűljön. Mártsuk bele a szivacsot az elegybe, és kezdjük el ledörzsölni a foltokat. Egy kis idő múlva könnyedén el lehet távolítani őket, ha pedig ezzel megvagyunk, meleg vízzel és mosogatószerrel tisztítsuk meg a sütőedényt, utána hagyjuk megszáradni, és kész is a makulátlanul tiszta edény!

Hirdetés

You may also like