Home Egészség & életmódEgészség A nevetés gyógyító hatása

A nevetés gyógyító hatása

by Krisztina

A nevetés magában is orvosság, tartják nagyon sokan. Testi és lelki folyamatainkra egyaránt jótékony hatással van.

A hangulatunkat egyértelműen pozitívan befolyásolja, ez egyértelmű. Fizikai szinten azonban talán nem is gondolnánk, mi minden hasznos folyamatot indít be a szervezetünkben. Ezeknek jártunk utána.

  • Immunrendszer-erősítő hatása van. Csökkenti a testben felgyűlt stresszhormonok mennyiségét, így növeli a fertőzés elleni antitestek számát, mivel nem vonja el az energiát a védekezésre való figyelem, hanem a megelőzésre tud koncentrálni a szervezet.
  • Endorfintermelődést, vagyis az úgynevezett „boldogsághormonok” mennyiségét is növeli a nevetés, ennek pedig lelki eredményét egyértelműen tapasztaljuk egy alapos kacagás közben. Mindez hozzájárul a mindennapi jó közérzethez, valamint fájdalomérzet-csökkentő hatása is van.
  • Ellazítja a testet. Egy jókora hahotázás után az izmok ellazulnak, és a fizikai feszültség akár teljes egészében képes megszűnni. Ennek köszönhetően, ellazult állapotban a test tud pihenni, regenerálódni is.
  • Az intenzív belső mozgás, belső folyamatok révén a szívműködésre is jótékonyan hatást fejt ki. A vérkeringés fokozásával pedig csökkenti a szívroham és más szív-érrendszeri problémák kockázatát.
  • Átmossa, tisztítja a szemet. Fokozottabb nevetés közben az ember könnyezni szokott, a könnycsatorna termelése pedig olyan apró, legtöbbször nem is érzékelhető szennyeződéseket is képes kimosni a szemünkből, ami fel sem tűnik, hogy ott van.
  • Étvágyfokozó is lehet. Egy jó hangulatban eltöltött este közben, nevetés vagy – erősebb szóval – röhögés közben is energiát éget el a szervezet, ezért is érezhetünk ilyenkor éhséget, vagy akár szomjúságot egyaránt.

A humor fejlesztése

Tehát minden szempontból megéri jól érezni magunkat a bőrünkben. Szakemberek véleménye szerint a humorérzék például úgy fejleszthető, hogy törekszünk kevésbé komolyan venni magunkat és a mindennapi életet. Persze vannak helyzetek, amikor társadalmilag nem elfogadott nevetni. Ám többségében vegyük észre mindenben a jót, és így idővel, „gyakorlással” képesek vagyunk a saját (vélt vagy valós) problémáinkon is nevetni.

írta: Gabriz Vital

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .