Home Egészség & életmódEgészség A levendula olaj csodálatos hatásai, amiről még senki nem beszélt neked!

A levendula olaj csodálatos hatásai, amiről még senki nem beszélt neked!

by Brigitta

Az ókori Görög és Római kultúrában nagy szerepet játszott a levendula.

Ezt a gyógynövényt adták a fürdővizükhöz, de használták fertőzések és járványok kezelésére is.

A levendula illatát a linalil-acetát nevű észtermolekulák adják.  Szorongást vagy a feszültséget is remekül enyhíti, ugyanis bizonyítottan serkenti az ellazulást segítő agyhullámokat.

Illóolaját tegyük párologtatóba, vagy adjunk belőle 3 cseppnyit egy lábasnyi forró vízhez, és lélegezzük be a gőzét. Ha bőven van időnk, keverjünk levendula-fürdőolajat vagy egy marék szárított levendulavirágot a vízhez, és vegyünk egy nyugtató fürdőt. Nem véletlen, hogy a masszázs olajokat gyakran keverik levendula-illóolajjal, amelynek hatóanyagai könnyen felszívódnak a bőrön keresztül, és a központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatásuknak köszönhetően kellemesen ellazítanak.

Noha a levendulaolajat közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk, előfordulhat, hogy irritációt okoz, ezért érdemes körültekintően használni. Valamilyen könnyű hordozóolajjal, például olívaolajjal keverjük össze.

A levendula egyéb alkalmazásai

  • Fejfájás ellen. Amikor fáj a fejünk, tegyünk egy kevés levendulaolajat mindkét halántékunkra, masszírozzuk a bőrbe, és élvezzük a gyors enyhülést.
  • Emésztési zavarokra. A levendulatea elősegíti az emésztést. A benne lévő olajok ellazítják a bélrendszer simaizomzatát, így csillapítják az étkezés utáni gyomor- és bélgörcsöket, illetve mérsékelik a bélszelek képződését. Áztassunk egy púpozott teáskanálnyi levendulavirágot egy csészényi forrásban lévő vízbe 10 percre, majd leszűrve fogyasszuk. A növényből készített tinktúra is hatékony: kockacukorra tegyünk 3-5 cseppet, és együk meg.
  • A fertőzések megelőzésére. A levendulában található csersavak elpusztítják a baktériumokat, és megakadályozzák a kisebb sebek és horzsolások elfertőződését. Áztassunk egy tiszta rongyot levendulateába, és borogassuk vele a sebet.
  • Fájdalomcsillapítás. A levendulaolaj enyhe fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik: gátolja a fájdalomjeleket hordozó idegi impulzusok átvitelét. Keverjünk néhány cseppet az olajból egy evőkanál hordozóolajba, és dörzsöljük a bőrbe.
  • Vakarózás helyett. A levendula – gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően — a viszketést is enyhíti, ezért nagyszerű gyógyír a rovarcsípésekre.
Hirdetés

You may also like