Home Egészség & életmódEgészség 9 ok, miért a reggeli a nap legfontosabb étkezése

9 ok, miért a reggeli a nap legfontosabb étkezése

by Judith

Ha kihagyod a reggelit, akkor annak túlevés lesz a következménye a nap későbbi részében. Egy egészséges reggeli viszont energiát ad, kielégíti az étvágyadat és megfelelő alapot nyújt az elkövetkezendő naphoz.

 

Nézzük, mik az egészséges reggeli előnyei!

  1. Segíti a fogyásban

Az Amerikai Epidemiológiai Folyóirat szerint azok, akik kihagyják a reggelit, nem csak súlyt szedtek föl, hanem sokkal nagyobb eséllyel váltak túlsúlyossá. Még ha tudatosan is csökkented a bevitt kalóriákat, ha kihagyod a reggelit, a nap későbbi szakaszában annyival többet fogsz bevinni, amit a tested a reggeli idején kívánt volna, de nem volt számára elérhető. Ha reggelizel, megelőzheted a későbbi túlevést.

  1. Energiát szolgáltat

A reggeli energiával látja el a testedet. Ha egészséges reggelit fogyasztasz, elegendő energiád lesz, hogy aktívan  működj ebédidőig.

  1. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Egy jó reggeli segít csökkenteni a súlyfelesleget és összességében a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszertelen reggeli kapcsolatban áll a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával.

  1. Csökkenti a szívbetegségeket

A legtöbb szív-érrendszeri esemény egészséges étkezéssel, rendszeres testmozgással, a megfelelő testsúly fenntartásával és a dohányzás elhagyásával megelőzhető. Az első lépés az egészséges reggeli.

  1. A memória erősítése

A reggeli sokkal fontosabb szerepet játszik a jó iskolai jegyek vagy az irodai jó teljesítmény elérésében, mint gondolnád. Ha az éjszakai éhezés fázisa után csak kávéval akarjuk feltankolni az agyunkat, mire számítunk?

  1. Hosszú és boldog élet

Az egészséges reggeli meghosszabbítja az életet. Tulajdonképpen a Kék Zónában élők (földrajzi elhelyezkedés szerint jó egészségi állapotban élők, hosszú élettartammal) mind reggelire fogyasztják el a legtöbb kalóriát, ennél kevesebbet ebédre és legkevesebbet vacsorára.

  1. Harc a sóvárgással

Nem volt időd reggelizni és tízórai időben már csak egy édes péksütire tudsz gondolni? Ez a kihagyott reggeli átka, ilyenkor ugyanis még ellenállhatatlanabbak ezek a kaják, mivel próbálja a szervezetünk pótolni, ami kimaradt.

  1. Szükséges tápanyagok bevitele

Egyél olyan reggelit, amiben egyben van egészséges zsír, fehérje és összetett szénhidrát, így megfelelően indítod majd a napodat és könnyebben eléred a napi szükségletedet.

  1. Megfázás és influenza megelőzés

Egy egészséges reggeli ebben is segít. Egy holland tanulmány szerint egy kiadós reggeli emeli a szervezet gamma-interferon szintjét, ami egy természetes vírusellenes anyag.

Hirdetés

You may also like