Home Egészség & életmódEgészség 9 jele annak, hogy fehérjehiányban szenvedsz

9 jele annak, hogy fehérjehiányban szenvedsz

by Zsani

A fehérje elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez, ezért fontos mindig megfelelő mennyiséget fogyasztanunk belőle.

 

A fehérjehiány jelei:

 

Szorongás és levertség:

Az aminosavak építőkövei majdnem mindennek a szervezetben. A szintetizáló aminosavak dopamint és szerotonint termelnek, amelyek  felelősek az agyban, a memória és a boldogság terén. A proteinhiány egyik tünete, hogy enerváltnak érezzük magunkat, nincs elég energiánk és nehezebben birkózunk meg a stresszel.

Gyakori sérülések:

A fehérje segíti a kalcium felszívódását, amely a csontok erősítéséért felelős. Tehát a nem megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása vezethet a csontok és izmok sérüléséhez. Nagyobb valószínűséggel alakul ki csonttörés, csontlágyulás, és csontritkulás.

Agyi köd:

Az agyi köd gyűjtőfogalom, magába foglal számos tünetet: fáradságot, zavartságot, koncentrálási nehézségeket, memória problémákat, csökkent szellemi képességeket. Szinte mindig, a probléma valamilyen kémiai egyensúlyzavar az agyban.  A dopamint, adrenalint, noradrenalint és szerotonint  mind az agyban kell összpontosítani. Ezért kell növelni a fehérjeszintet.

Magas koleszterinszint:

Ha állandóan édességet kívánunk, és úgy érezzük, sosem lakunk jól igazán, akkor nagy esély van rá, hogy nem eszünk elég fehérjét. A fehérje egyik legfontosabb szerepe, hogy egyensúlyban tartsa a vércukorszintet. Ha ez nem történik meg, akkor sóvárogni fogunk a cukortartalmú táplálékokra.

Gyomor- és bélrendszeri problémák:

Az egészséges anyagcsere és emésztés sok aminosavat igényel. Ha ez történik, a bél kevesebb enzimet termel, és csökkenti az emésztéshez és a kiválasztáshoz szükséges összehúzódásokat.

Szabálytalan menstruációs ciklus:

Az alacsony fehérjetartalmú, magas cukortartalmú  étrend hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához, a fáradtsághoz, és súlygyarapodáshoz, amely megbontja a női hormonok egyensúlyát.

Kemény edzések: 

Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő fehérje szükséges az izomnövekedéshez, de az izomműködéshez is. A fehérjehiány okozhatja azt is, hogy az izomszövetek nem tudnak felépülni edzés után. Ebben az időszakban a megerőltető edzés  a szervezetünk nem bírja helyreállítani az izmokat és gyengének érezzük magunkat.

Rossz alvás:

A rossz alváshoz a fehérjehiány nagyban hozzájárul. Először is, a szénhidrát helyettesítheti a fehérjét, a szénhidrát pedig csökkenti az inzulin egyensúlyát a vércukorszintben. A fehérjehiány emeli a stressz hormonszintjét (kortizol) a szervezetben. Ezért válik az alvás rendszertelenné és rossz minőségűvé.

Súlygyarapodás:

A fehérje sokkal jobban elősegíti a teltségérzetet, és kevesebb kalóriát tartalmaz mint más zsírok és szénhidrátok.  Mindemellett stabilizálja a vércukorszintet, így kevesebb az esély, hogy cukros élelmiszereket kívánnánk meg a nap folyamán. A megfelelő fehérjeszint segít az egészséges testsúly megtartásában.

Jó fehérjeforrások:

A hús, tojás, hal, és a tejtermékek jó fehérjeforrások. A mandula, len, chia, kender, Adzuki bab, lencse, feldolgozatlan zab, disznóparéj, farro, zab, és quinoa mind jó fehérjék. Ami zöldségeket illeti, a  brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, gomba, és a spenót is nagyszerű választás.

Hirdetés

You may also like