Home Egészség & életmódEgészség 7 olyan embertípus, akiknek soha nem szabadna diétázniuk, mert veszélyes lehet számukra!

7 olyan embertípus, akiknek soha nem szabadna diétázniuk, mert veszélyes lehet számukra!

by Judith

Dr. B. J. Hardick  szerint számos beteg küzd a súlyával, egyik diétából a másikba átlépve, és végül mégis visszatér a kiindulási súlyához. Tapasztalatait bizonyítékokon és kutatásokon alapuló megközelítés szerint egy olyan módszer létezik, amelyet munkája során valóban hasznosnak talált – az időszakos böjt.

 

Az ilyen böjt szakaszos.  Napi 16-18 órát, és hetente többször 24 órát böjtölnek. Kulcsfontosságú, hogy a böjt órái alatt nulla (vagy közel nulla) kalóriát szabad fogyasztani. Időszakos böjtölésnél az, hogy mikor eszel, ugyanolyan fontos, mint az, amit eszel.

Ha érdekel, azt javasoljuk, hogy napi 16 órával kezdd, vagy akár hetente tarts 1-2 napot. Nem annyira nehéz, mint hangzik: Vacsorázz nagyot és után kerüld  konyhát. Semmi éjszakai nasi. Majd másnap jöhet egy késői reggeli vagy korai ebéd.

Fontos! Ha úgy érzed, hogy ájulás szélén állsz, egyél valamit.

Ki ne próbálkozzon az időszakos böjttel?

Míg számos előnye van, beleértve a súlycsökkenést és a krónikus betegségek kezelését, az időszakos böjt sem jó mindenkinek. Ez az a  7 állapot, amelynek esetében nem javasolt az időszakos böjt:

Epebetegség

Amikor böjtölsz, az epehólyag nem szabadítja fel az epét. Ahogy máj továbbítja az epét, az a hólyagban koncentrálódik. A hirtelen böjt megszakítás miatt, az epehólyag erõsen felszabadítja az epét és akár a köveket, amelyek benn ragadhatnak az epevezetékben. A legtöbb ember számára ez nem jelent problémát, de akinek epebetegsége van, óvatosan járjon el.

Nő vagy

A nők érzékenyebbek az éhségre, és az éhségszabályozó hormonok, mint a leptin és a grelint termelődését megzavarják.. A férfiakkal összehasonlítva a nőknél hosszabb időn keresztüli (18 óráig vagy tovább) böjtre van szükség az előnyök megjelenéséhez és az hormonális egyensúlyzavart okozhat.

Étkezés zavar

Ha bulimia vagy egyéb más pszichológiai étkezési zavar áll fen, az időszakos böjtölés súlyosbíthatja ezeket a problémákat. Semmiképp nem javasolt a böjt.

Mellékvese fáradtság

A böjt megemeli a stressz hormon, a kortizol szintjét, terhet róva ezzel az amúgy is túlterhelt mellékveseidre.

Pajzsmirigyprobléma

Tanulmányok szerint az éhezés csökkenti a T3-at, az aktív pajzsmirigyhormont. Ez nem jelent problémát a legtöbb ember számára, de ha enyhe vagy mérsékelt pajzsmirigy alulműködésben, ezt mindenképpen figyelembe kell venni!

Akut betegség

A szervezetnek folyamatos táplálék kiegészítésre van szüksége, amikor beteg vagy. Fiziológiai vagy metabolikus stresszt is okozhat az éhezés és ez az utolsó dolog, amire szükséged van egy influenza vagy más fertőző betegség esetén.

1-es típusú cukorbetegség

Ha az inzulint használsz vércukorszint szabályozására, akkor az éhezés a vércukorszintet potenciálisan veszélyes szintre viheti. Amint a tested megszokja a szakaszos böjtöt, vércukorszintek kiegyensúlyozódhatnak, de az elején a veszélyes lehet és katasztrófát okozhat.

 

Ha bármilyen ilyen körülmény áll fenn, akkor ajánlott, hogy szakképzett táplálkozási szakemberrel vagy dietetikussal konzultálni, aki ismeri az időszakos böjtölést, és segít a folyamat során.

 

Hirdetés

You may also like