Home Egészség & életmód 12 tipp a hosszú, boldog és egészséges élethez

12 tipp a hosszú, boldog és egészséges élethez

by Krisztina

Talán nem tévedünk, ha azt írjuk, hogy mindenki boldog, egészséges és hosszú életet képzel el magának.

Ha szeretnénk egy ilyen öregkort megélni, semmi mást nem kell tennünk, mint megfogadni az alábbi 12 tanácsot, ami segít abban, hogy mindezt elérjük.

1. Vetkőzz meztelenre!

Ez önmagában is egészséges dolog, hát még ha pucéran odaállunk a tükör elé, és jól megnézzük magunkat. Észrevehetjük például a bőrrák elő jeleit, amikor még nem késő. Rendszeresen nézzük meg a hajunkat és a körmünket is, és bármilyen furcsaságot tapasztalunk, forduljunk orvoshoz.

2. Kerüld a reptéri röntgent.

Egyelőre nem tudjuk, hosszú távon milyen hatással vannak ránk ezek a szerkezetek. Talán kellemetlen, de válasszuk a motozást, még mindig jobb, mint egy rák tizenöt év múlva.

3. Hanyagold a magassarkút.

A gyulladást a legsúlyosabb betegségek egyik okaként tartjuk számon, ilyen a rák, az Alzheimer-kór, az autoimmun betegségek, a cukorbaj és az idő előtti öregedés. A magas sarkú cipő a láb krónikus gyulladását okozhatja, ami aztán kihat az egész szervezet működésére. Esküvőre néha felvehetünk magassarkút, de máskor járjunk normális cipőben.

4. Ébredj kávéval, teával.

Régóta bizonyított a mérsékelt kávé- és teafogyasztás kedvező élettani hatása.

5. Egyél mindig ugyanakkor.

Ha a szervezetnek állandó a ritmusa, sikerül minimálisra csökkenteni a stresszt, legalábbis ebben a tekintetben. Ez azért jó, mert ha nem eszünk a megszokott időpontban, megnövekszik szervezetünk a stresszhormon, a kortizol szintje, és zsírt kezdünk raktározni a nehéz időkre. Beindul a hízás, kialakul a túlsúly, ami aztán számos betegség melegágya.

6. Oltasd be magad influenza ellen.

Ez azért hasznos, mert az egy-két hetes gyulladásos sokk, amivel egy influenzás megbetegedés jár, növeli az elhízás, a szívroham, az agyérgörcs és a rák kockázatát. Sok rémhír kering az oltás súlyos mellékhatásairól, de ez mind marhaság.

7. Állj fel.

A sok ücsörgés, heverészés növeli az elhízás, a szívbajok, a cukorbetegség és végül a korai halál kockázatát. Tévedés azt hinni, hogy napi egy-két óra mozgással kompenzálni lehet a sok tétlen órát. Ne maradj sokáig mozdulatlan!

8. Ne görnyedezz.

Nagyanyáink nem véletlenül mondták folyton, hogy húzd ki magad, édes fiam. A görnyedt tartást hát- és fejfájást, reumát, emésztési és légzési rendellenességeket, idegrendszeri problémákat és általános levertséget okoz. A pilates például megoldás mindenre.

9. Szedj aszpirint naponta.

Általános gyulladáscsökkentő hatása miatt az aszpirin egy sor betegség megelőzésére alkalmas. Egy kutatás szerint kis adag – napi 75 milligramm – aszpirin 46 százalékkal csökkenti a tüdő-, a vastagbél és a prosztatarák kialakulását. Ám mielőtt elkezdenéd az aszpirinkúrát, konzultálj orvosoddal, mert egyeseknél gyomorproblémát okozhat.

10. Egyél fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt.

Ha nem tudsz naponta frisset szerezni egy biokertészetből, inkább mirelitet vegyél, mert azt optimális időpontban fagyasztják, amikor a legtöbb vitamint és tápanyagot tartalmaz. Ezzel szemben mire a friss zöldség, gyümölcs kikerül a szupermarket polcaira, már egyáltalán nem friss, és értékes anyagainak fele már lebomlott.

11. Ne zabálj vitaminokat.

Bár a vitaminipar ezerrel harsogja, milyen hasznosak az ilyen-olyan étrend kiegészítők, ez nem így van. A szervezetnek meg van a maga mechanizmusa a káros, például rákos sejtek elpusztítására, ám ezt blokkoljuk, ha antioxidánsokkal tömjük magunkat. Elég vitamin és tápanyag van a jó minőségű ételekben, nem kell mellé kiegészítőket szedni.

12. Legyen gyereked.

A gyereknevelés sok bajjal jár és drága is, a haszna viszont felbecsülhetetlen. Állandóan csúcsra kell járatnunk magunkat, ezért aktívabbak maradunk és később halunk meg, mint a gyermektelenek.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .