Home Csináld magad Így “ébreszd” fel tavasszal a muskátlit!

Így “ébreszd” fel tavasszal a muskátlit!

by Krisztina

Ha te is várod már a jó időt, hogy ismét kirakhasd a muskátlikat, akkor ezeket a hasznos információkat mindenképp mentsd el magadnak, segítségedre lesznek a muskátli tavaszi gondozásában!

 

A lemetszett hajtások sem mennek veszendőbe, mert ezeket kis cserepekbe dugványozzuk oly módon, hogy a hajtásokból 3-4 leveles csúcsdugványokat készítünk. Akik most döntik el, hogy muskátlival díszítik otthonukat, a piacokon, virágüzletekben is vásárolhatnak virágot.
Nálunk leginkább a közönséges muskátli keresett, pedig nagyon szép és hálás a csüngő muskátli is. A kerti és a futómuskátli is szereti a bőséges víz- és tápanyagellátást. Az ablakládában kevés föld fér el, és a benne levő tápanyagokat a növények gyorsan elfogyasztják.
Ezért a muskátli akkor virágzik sokat és szépen, ha jó minőségű, agyagot is tartalmazó kerti földbe ültetjük, és hetente egyszer tápoldattal is megöntözzük. Egy 60 cm-es ládába legfeljebb három tövet ültessünk, ezek elbokrosodnak, és betöltik a rendelkezésükre álló teret.
A nyár folyamán az elszáradt, sárguló leveleket le kell szedni, az elnyílt virágokat a szárukkal együtt kell kitördelni. A hosszúra nyúlt hajtásokat ajánlatos visszametszeni, mert így kapunk az egész nyáron folyamatosan és szépen virágzó töveket. A fiatal, két-három éves tövek virágoznak a legtöbbet és a legszebben, ezért az állományt rendszeresen meg kell fiatalítani.
A legkülönfélébb edényekbe ültethetjük a muskátlit. A leggyakoribb a műanyag virágláda és egyben a legpraktikusabb is, mivel könnyű, stabil, szállítása egyszerű. A ládák alját lyukasszuk ki, hogy a felesleges víz kifolyjon. Helyezzünk alá megfelelő alátétet, mely a lecsepegő vizet felfogja. Mivel a muskátli terjedelmes bokorrá fejlődhet, ezért fontos, hogy a növénytartó stabil legyen, és ne boruljon fel könnyen. Futómuskátlit ültethetünk ámpolnába (függő virágtartóba) is. Ennek anyaga legyen könnyű és könnyen tisztítható. Nagyon szép, ha a tartóedények stílusát hozzáigazítjuk a ház külső képéhez, ill. környezetéhez.
A barna mázas cserépedénybe ültetett álló muskátli akár a terasz különböző sarkaiban, a bejárat két oldalán vagy a kert különböző pontjain elhelyezve jól illik a falusias stílushoz. Kellemes képet ad az udvarban teleültetett régi szekér vagy egy talicska. Egy fehér kő- vagy porcelánedénybe ültetett muskátli a hagyományos klasszikus stílusvilághoz illeszkedik. A terrakottacserépben elhelyezett növények leginkább az egzotikus hangulattal harmonizálnak. Vegyíthetjük a muskátlit más, színes egynyári virágokkal is.
Ha már tavaly is volt muskátlijuk, és sikerült azokat átteleltetni, máris nekiláthatunk a felfrissítésüknek. Vizsgáljuk át őket, a túl hosszúra nőtt gyökereket ritkítsuk meg, és metsszük vissza. A hajtások közül a szárazakat, satnyákat tőből vágjuk ki, a többi hajtást pedig vágjuk vissza 10-15 cm hosszúságúra. A hajtásokról az összes levélmaradványt távolítsuk el. Ezután következik a cserépbe ültetés.
Hirdetés

You may also like