A mézben nagyon sok a vitamin és a tápanyag, azonban nem mindenkinek szabad fogyasztani, bizonyos embereknél ugyanis súlyos bajokat okozhat!
A természetes táplálkozás követése manapság egyre több ember életében van jelen. Ennek okán, nem véletlen az, hogy egyre nagyobb érdeklődés övezi a mézet, illetve a mézből készített ételeket egyaránt. A méz a természet ajándéka. Egy olyan ajándék, melynek pozitív hatásai szinte kimeríthetetlennek tűnnek.
A legismertebb mézek közé sorolható az akácméz, a repceméz, a napraforgóméz, a vegyes virágméz, de ezeken kívül számos fajtaméz és mézkülönlegesség létezik. A méz gyógyhatása minden esetben annak függvényében alakul, hogy a szorgos méhek milyen növény nektárjából állították elő az adott mézet.
A mézre tehát, bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát, hogy számos kozmetikum és gyógynövényes krém összetételében szerepel hozzávalóként a méz.
Sebgyógyításra, külső sérülések fertőtlenítésére, hámosítására kiválóan alkalmas, e tulajdonságának köszönheti például azt is, hogy több száz évvel ezelőtt, háborús sérülések kezelésére is rendszeresen alkalmazták a mézet.
Mikor árthat?
ha a mézet nem szakszerű vagy nem megfelelő módszerekkel dolgozó forrásból szerzi be az ember, fennáll a veszélye, hogy a mézben Lysteria monocitogenes, vagyis liszteriózisbaktérium lehet. Ez a baktérium a szervezetbe kerülve hasmenést, hányást okozhat, súlyos esetben vetélést, halva szülést is a kismamáknál. Nem szakszerűen termelt mézet tehát, biztos, ami biztos, jobb nem fogyasztaniuk a terhesség alatt. Más lehet azonban a helyzet az előírásoknak megfelelően kitermelt mézzel.
A szakértő ezzel kapcsolatban így vélekedik:
Mézet lehet fogyasztani terhesség és szoptatás alatt is, természetesen mértékkel, mint minden más élelmiszert. Fontos, hogy a mézet ellenőrzött hazai gyártóktól vagy őstermelőktől vegyék az érintettek, és ne import árut. Sokkal kisebb így az esélye, hogy a méz fertőzött lesz. Egyelőre hivatalos ajánlás arra vonatkozólag, hogy veszélyt jelenthet, még nincs – mondta a védőnő.