Ha tejet melegítesz a gáztűzhelyen, biztosan nem ismeretlen a szituáció, amikor hirtelen felforrósodik, kifut a lábasból és ráég az edény oldalára, valamint a gáztűzhelyre is.
Nem csak az elkészíteni kívánt ételt, vagy desszertet kockáztatod ezzel, hanem még a kellemetlen sikálás is rád vár.
Ez már mindig így lesz?
Néhány apró trükkel és némi odafigyeléssel könnyen orvosolhatjuk a problémát.
Ha Nálad is gyakori ez a bosszantó konyhai jelenség, próbáld ki ezen tippek valamelyikét.
Egy kis „édesség”
Ha édesen szeretnéd felhasználni a forró tejet, még hideg állapotában szórj bele egy kis cukrot. Ez csökkenti majd a kifutás veszélyét.
Kend azt is!
Hogy megakadályozd a tej kifutását, kend be az edény szélét egy kis vajjal, amiben forralod a tejet.
Hirdetés
A zsiradék megakadályozza, hogy a „rakoncátlan” folyadék kifusson.
Nincs mit tenni: figyelj jobban!
Tudjuk, hogy az ember lánya mindig rohan, nincs ez másként főzés közben sem. De próbálj meg időt szakítani arra, hogy megvárod, míg felforr a tej. Maradj a tűzhely mellett arra a pár pillanatra!
Ha belegondolsz, így időt spórolsz, hiszen a tűzhely takarítása sokkal több percet venne el az életedből.
Fakanalas trükk
Hogy elkerüld a kellemetlenséget tegyél a lábos tetejére egy fakanalat, és el is feledkezhetsz a problémáról. A feltörekvő habot a fakanál meg fogja állítani, így a gáztűzhely sem fog összepiszkolódni.
Az ok egészen egyszerű. A fakanál széttöri a tejbuborékokat, másrészt mivel a kanál sokkal hidegebb, mint a tej érintkezés során a hab ismét gőzzé változik és visszakerül az edénybe.