A földieper egy mézédes, kívánatosan piros gyümölcs, ami sokak nagy kedvence, legfőképp a szezonális idejében. Lekvárt, süteményeket, a legkülönfélébb dolgokat is elkészíthetjük belőle, de csak kevesen ismerik a legjobb tulajdonságait, a gyógyhatásait.
Amikor szánkba veszünk egy finom érett illatos epret, nem is gondoljuk végig, hogy milyen egészséges gyümölcsöt fogyasztunk. Eredetileg nem gyümölcs, hanem gyógynövény volt, és már a 14. században használták, a szervezetre gyakorolt számtalan jótékony hatása miatt.
Ha be tudunk iktatni étrendünkbe egy eperkúrát, napi 30 dkg gyümölcs elfogyasztásával, akkor szinte minden jótékony hatását tapasztalhatjuk. Könnyű hozzájutni, mert akár a balkonon is megterem, így ha szeretnénk, mi is megtermelhetjük a napi eperadagunkat.
Jótékony hatásai:
– Ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek, köszvényes betegeknek, és segíthet az ízületi problémákon is.
– C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő vértisztító.
– Csökkenti az agyér-elmeszedés és szívbetegségek kialakulásának esélyét.
– Kiváló az emésztési panaszok kezelésére.
– Fájdalmak enyhítésére, láz csillapítására.
– Tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén.
Hirdetés
– Csökkenti a rák kialakulásának esélyét.
– A benne lévő vegyületeknek fiatalító hatása van.
– Megvéd a nap káros hatásaitól.
– A bőrbe bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől.
– Ajánlott pattanásos bőr és ekcéma kezelésére.
– Kiváló fogfehérítő, ajánlott hetente átdörzsölni a fogat pépesített eperrel.
– Kitűnően oltja a szomjat. A friss, zamatos földieperből finom koktélt készíthetünk. Az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani.