Home Egészség & életmódEgészség Tudtad, hogy régen ebből az enyhén mérgező növényből lekvárt készítettek?

Tudtad, hogy régen ebből az enyhén mérgező növényből lekvárt készítettek?

by Zsani

A régi időkben bizony nem volt kérdés, hogy a természet patikáját használták mindenre, ugyanis a fűben-fában orvosság elvet vallották. De vajon ez örökérvényű igazság?

 

Ma már nem vagyunk tudatlanok a földi, vagy gyalogbodza hatásaival kapcsolatban, ugyanis tudjuk, hogy a növény enyhén mérgező, a bogyók fogyasztása hányást, hasmenést és látászavarokat okozhat.

Ez a bodzafajta nagyon hasonlít a fekete bodzára, amely vele ellentétben ehető.

Hogyan különböztethetjük meg?

Viszonylag könnyen meg tudjuk különböztetni a mérgezőt az ehető társától. Az ehető bodza 3-10 méter magasra növő, fásszárú növény, amelynek lefelé hajló, és lecsüngő termése van.

Ezzel szemben a mérgező bodza sokkal kisebb nagyságú, lágyszárú, felfelé álló ágakkal, és felfelé növő termésekkel rendelkező növény.

Fontos megemlíteni, hogy amíg a mérgező fajta virágának portokja piros színű, addig az ehető fajta virágában egyáltalán nincs piros szín.

Ügyeljen arra, hogy mielőtt leszedi a szörpnek, vagy lekvárnak szánt bodzavirágot, jól nézze meg, ehető virágot sikerült-e szednie.

 

Hirdetés

You may also like