Home Egészség & életmód Te melyik évszaktípusba tartozol? Ilyen színek állnak jól!Ne habozz, nézd meg!

Te melyik évszaktípusba tartozol? Ilyen színek állnak jól!Ne habozz, nézd meg!

by Andrea

Johannes Itten „négy évszak” elméletével egyszerűen négy alap csoportba sorolhatóak az emberek bőrük, szemük és hajuk természetes színe alapján.  Eszerint tudományosan is bizonyítható, objektív tekintetben kinek milyen színek állnak jól. Kíváncsi vagy, hogy te melyik évszak típusba tartozol? Ne habozz, nézd meg!

Melyik évszaktípusba tartozol?

A világon temérdek mennyiségű szín létezik, vegyük például az ásványokat, növényeket, állatokat. Egy adott szín árnyalata lehet sötét, világos, hideg, meleg, élénk vagy tört. Léteznek olyan színkörök, melyeken rengeteg szín szerepel. A színelmélet a tudatos megjelenés egyik alapköve, amit nagyon fontos tudni az öltözködésünk színeit illetően. A színharmóniák minden művészetben rendkívül jelentősek. A színek törvényszerűségei persze nem egy divathóbortnak felelnek meg, ezeket elég régóta használják már a szépérzékkel rendelkező, igényes emberek.

evszak-tipusok

Johannes Itten „négy évszak” elméletével egyszerűen négy alap csoportba sorolhatóak az emberek bőrük, szemük és hajuk természetes színe alapján.  Eszerint tudományosan is bizonyítható, objektív tekintetben kinek milyen színek állnak jól. A szín- és stílustanácsadás, mint sok más dolog, szintén Hollywoodban született meg, ahol rájöttek arra, hogy Johannes Itten színelmélete sokrétű üzleti lehetőséggel bír.

Az ilyen színkonzultációval ma már számtalan stylist és divattanácsadó cég foglalkozik.

Eleinte a módszert csak színészek használták, majd a politikusok és üzletemberek elismerték, hogy a megnyerő, harmonikus külső alapja a jól használt színekben rejlik. Szóval meghatározható, melyikek a legmegfelelőbb színárnyalatok számunkra, amik segítségével áttekinthető, milyen sminket, hajfestéket válasszunk, sőt az egész ruhatárunkat egyénünkre szabhatjuk.

A színtanácsadók közel 100 db színes kendővel dolgoznak, amiket a négy fő évszaktípus szerint csoportosítanak. Az egyéni színanalízis úgy történik, hogy az adott személy haját és ruháját fehér lepellel letakarjuk. Fontos, hogy a tanácsadás során a színtípusát kereső személy ne viseljen sminket. Ahhoz, hogy megtudjuk, melyik színek állnak jól, tisztában kell lennünk azzal, milyen árnyalatú a bőrünk, szemünk és hajunk (eredeti) színe. A bőrünk színe függetlenül a nyári barnulástól és téli sápadtságtól, rendelkezik egy alaptónussal, ami egész életünkben állandó. Persze, ahány ember, annyi féle, így ne csodálkozzunk, ha netán több típusba is besorolnak minket, nem beszélve arról, hogy nem csak a négy főcsoport, hanem alcsoportok is léteznek.

szinpaletta

Ha megtaláljuk, melyik színcsoportba tartozunk, az meghatározza, hogy a jövőben milyen színű ruhákat, ékszereket, kiegészítőket, sminket és hajszínt választunk önmagunk előnyére.

Miért fontos a jó színválasztás?

Ha megfelelő árnyalatot teszünk az arcunk közelébe:

  • Megvilágítja az arcunkat, ami puhának, üdének, frissnek hat.
  • Ajkunk természetes pirosas színt kap.
  • A szemünk körüli karikák és apró erek kevésbé látszanak, tekintetünk szinte ragyog.
  • Annyira jól mutatnak rajtunk, hogy akár smink nélkül is bátran viselhetjük őket.
  • Többen spontán megjegyzik, mennyire jól nézünk ki.

Ha az adott színárnyalat nem illik a színtípusunkhoz:

  • Az arcszínünk elsápad, elsárgul, bezöldül.
  • Fáradtnak, betegesnek, idősebbnek látszunk.
  • A szemünk körüli karikák feltűnőbbé válnak, a tekintetünk tompává válik.
  • Egy nem megfelelő szín túlharsoghat, elnyomhat minket, vagy jelentéktelenné teheti a megjelenésünket.
  • Többen aggódva megkérdezik, hogy eszünk-e mostanában rendesen.

Milyen évszaktípusok vannak?

A „tiszta” évszaktípusok:

Tél típus színei: hidegek, telítettek, élénkek, tiszták, sötétek

Nyár típus színei: hidegek, telítetlenek, törtek, fakók, világosak

Ősz típus színei: melegek, telítetlenek, törtek, fakók, sötétek

Tavasz típus színei: melegek, telítettek, élénkek, tiszták, világosak

Keverék típusok:

Tél-nyár, Tél-ősz, Tél-tavasz

Nyár-tél, Nyár-ősz, Nyár-tavasz

Ősz-tél, Ősz-nyár, Ősz-tavasz

Tavasz-tél, Tavasz-nyár, Tavasz-ősz

evszak-tipusok-emberek

A Tél-nyár „hideg tél” típus jellemzője, hogy az élénk és a tört hideg színek állnak neki jól, a meleg színek hatására arca sárgásnak tűnik. Jól áll neki az erős színkontraszt és a jeges, kellemesen hűs, harmonikus árnyalatok. Hajszínének árnyalata hamvas, szürkés. Arcán kékes alaptónus figyelhető meg. Bőre világos, csontszínű, hideg bézs, vagy szinte fehér. Szeme színe szürkéskék, kékeszöld, vagy sötétbarna. Jellemző színei: hideg citromsárga, sötétvörös, rubin, bíbor, kékibolya, királykék, ultramarinkék, hűs sötétzöld, türkiz, smaragdzöld, halvány rózsaszín, levendula, lila, világoskék, víz zöld, ezüst, szürke, tiszta fekete és fehér.

A Tél-ősz „sötét tél” elegáns, telített, sötét, hideg színekkel rendelkezik. Megjelenése olykor színpadias, ahogy a mély sötét árnyalatokat vibráló színekkel párosítja. Haja fekete vagy sötétbarna, bőre bézs, sárgás, vagy barna, de ennek ellenére, ha túl sok meleg színt használ, sápadtnak tűnik. Szeme színe sötétbarna vagy olajzöld. Hozzá illő színek a meleg sárgák, melegebb zöldeskékek, bordó, kékviola, püspök lila, fenyő zöld, sötét azúrkék, jeges árnyalatok, tiszta szürke, fekete és fehér.

A Tél-tavasz „élénk tél” típusa ragyogó, tiszta színei színpadias, romantikus hatást kelt. Egyszerűen csak az élénk, tiszta színek állnak neki jól, hiszen a tört színek hatására sápadtnak tűnik. Haja színe lehet fekete, sötétbarna, világos szőke, ezüstszürke. Arca és bőre olyan, mint a tejfehér porcelán, esetleg bézs, vagy világos olíva. Szeme élénk kék, zöld vagy mogyoróbarna. Színei a Télhez képest kissé eltolódnak a melegebb árnyalatok irányába. A számára kedvező színek a ciklámen, élénk rubin, tulipiros, vörös, tüzes ibolya, azúrkék, smaragdzöld, világos jeges árnyalatok, tiszta szürke, fekete és fehér.

A Nyár-tél „hideg nyár” típus színei világosabbak és lágyabbak a Tél-nyár színeitől. Jellemző rá a visszafogott elegancia, szolid romantika. Haja színe hamvasszőke, hamvas barna, szürke vagy ezüst. Hajszínének nem szabadna vöröses fényt adnia. Arca, bőre rózsaszínes alaptónusú bézs. Szeme színe szürkéskék, szürkészöld. A számára megfelelő színek a nagyon világos, pasztell sárgák, rózsaszín, ciklámen, orchidea, levendulakék, kobalt kék, akvamarin, smaragdzöld, szürke, tört fehér, fekete, ezüst.

A Nyár-ősz „lágy nyár” típus képviselői visszafogottak, kifinomultak, elegánsak. Az élénk színek rosszul állnak nekik, csakis a tört árnyalatok teszik sugárzóvá hajukat és bőrüket. A hajuk színe hamvasszőke, hamvas barna. Arca színe elefántcsont, vagy világos bézs. Szeme színe világos barna, szürkészöld, szürkéskék. A hozzá passzoló színek a meleg kék, azúrkék, cseresznyerózsa, orgona, kobaltkék, tengerzöld, tört fehér, rózsa fehér, szürkés lila, szürkéskék.

A Nyár-tavasz „világos nyár” típusának jellemzője, hogy igazi pasztell hölgy romantikus bájjal megspékelve. A világos színek állnak neki jól, függetlenül attól, hogy tört vagy élénk. A sötét színek sokaságát kerülnie kell, mert öregíti a bőrét. Haja hamvasszőke, világos barna, szürke. Bőre akár a porcelán, lágy, halvány rózsaszínes bézs. Szeme világos szürkéskék, világos szürkészöld, világosszürke. Különösen jól állnak neki a világoskék, a rózsaszín, halvány színek, a halványlila, a víz zöld és a tört fehér. Színei még a világossárgák, korall, barack, sápadt ciklámenrózsa, mályvavirág kék, azúrkék, kristály zöld, szürke, tört fehér.

szinpaletta-2

Az Ősz-tavasz „meleg ősz” típus ragyog az aranytól, a hulló falevelek minden színe illik hozzá. A régmúltra emlékeztető, szépiás, romantikus hangulat és a katonai terepmintás ruházat színei is közel állnak hozzá. Haja sötét aranyszőke, vörös, vöröses barna, aranybarna. Bőre meleg bézs színű, csontszínű, esetleg szeplős vagy aranybarna. A szeme színe aranybarna, páva kék, olajzöld, meleg sárga topáz. A számára előnyös színek pedig az okkersárga, mustár sárga, narancs, barack, korall, narancsvörös, vörös, arany, enciánkék, azúrkék, lomb zöld, moha zöld, spenót zöld, bronz zöld, bronz, barna, zöldesszürke, vajsárga, sötétbarna.

Az Ősz-tél „sötét ősz” színei mind sötétek és melegek. Egy kis tavaszi élénkséggel feldobva vibráló összhatás jön létre. Drámai, színpadias hatású megjelenéssel rendelkezik. Haja sötétbarna, aranybarna, vöröses barna. Arcának bőrszíne kreol, meleg bézs, olíva vagy sötétbarna. Szemszíne olíva, aranybarna, sötétbarna. Színei picit a hűvösebb irányba tér a tiszta Ősszel ellentétben. Jellemző a korallpiros, mustár sárga, réznarancs, narancs, cinóbervörös, bordó, barna, borostyán, kivi, párizsi kék, türkizkék, méregzöld, zöldesszürke, olívzöld, arany, barack, fakó sárga, krémszín, fekete.

Az Ősz-nyár „lágy ősz” elég ritka, emellett lágy, meleg és finoman elegáns típus. Haja hamvasszőke, hamvas barna, aranyszőke, sárgásszürke. Bőrszíne világos bézs, szeme pedig aranybarna, barna, szürkészöld, fakó mogyoróbarna vagy türkiz. A számára előnyös színek mind tört színek, amik lehetnek világosak és sötétek is, például a hideg piros, bézs, indiai sárga, tejeskávé, csoki barna, terrakotta, pasztell vörös, tört korall, egyiptomi kék, mélykék, azúrkék, hárs-zöld, alga-zöld, mahagóni, mély tengerészkék, teveszín, halvány-barack és a szürkészöld.

A Tavasz-ősz „meleg tavasz” a legkülönlegesebb, legmelegebb. A színei csak meleg színek, melyek elevenek, fülledtek. Haja színe aranyszőke, méz szőke, eper szőke, vörös, arany barna, sárgásszürke. Arcának bőrszíne sápadt, világos porcelán, krémszínű elefántcsont. Szeme színe türkizkék, meleg zöld, világosbarna, aranybarna. Színei az aranysárga, arany, narancssárga, narancs-piros, kobaltkék, azúrkék, türkiz zöld, almazöld, sárgás pasztell zöld, tavaszi zöld, krémszín, barackrózsaszín, sötétbarna, sötétkék, szürkésbarna.

A Tavasz-tél „élénk tavasz” inkább meleg, mint hideg típus, amelyre az élénkség és kontrasztosság jellemző. Színpadiasak, dekoratívak, sőt romantikusak is. A tiszta fehér idősebb korában jobban öregíti. Hajszíne aranyszőke, élénkvörös, vörösesbarna, barna, vöröses fekete, ezüst. Arcszíne tejfehér porcelán, világos bézs. Szemszíne élénk kék, zöld vagy barna. Jól áll neki a nap sárga, aranysárga, tüzes narancs, paradicsom piros, mangán-kék, azúrkék, türkizkék, türkiz zöld, almazöld, tavaszi zöld, fekete és a meleg fakó sárgák.

A Tavasz-nyár „világos tavasz” típus olyan, akinek a tiszta Tavasz színei túl sötétek és élénkek, mert az ő bőre világosabb, vagy hamvasabb. Ha megőszül, haja sárgásszürke lesz, eredetileg az aranyszőke, hamvasszőke, világosbarna jól áll neki. Arca világos bézs, halvány barackrózsaszín. Szeme világoskék – vagy zöld, esetleg világos mogyoróbarna. Az ő színei a pasztell-sárga, barack sárga, narancs-piros, hajnal-piros, rózsa-vörös, kobaltkék, mangán-kék, azúrkék, türkizkék- és zöld, smaragdzöld, sárgászöld, világos bézs árnyalatok, vajszín, barna.

hajszinek

Sztár példák:

Tavasz: Taylor Swift, Lita Ford, Kate Hudson, Nicole Kidman, Jennifer Aniston, Amy Adams, Lauren Ambrose, Heather Graham, Judy Greer, Meryl Streep, Kaley Cuoco, Reneé Zellweger, Meg Ryan, Debbie Harry, Marcia Cross, Lisa Kudrow

Nyár: Reese Witherspoon, Jessica Biel, Cate Blanchett, Emily Blunt, Katie Holmes, Naomi Watts, Kate Middleton, Avril Lavigne, Scarlett Johansson, Olivia Wilde, Sarah Jessica Parker, Emily Descanel, Michelle Trachtenberg, Milla Jovovich

Ősz: Jennifer Lopez, Jessica Alba, Maria Carey, Beyonce, Lindsay Lohan, Celine Dion, Leighton Meester, Drew Barrymore, Emily Browning, Julia Roberts, Natasha MacElhone, Susan Sarandon, Natalie Portman, Victoria Beckham, Cindy Crawford

Tél: Angelina Jolie, Katy Perry , Salma Hayek, Liv Tyler, Demi Moore, Elisabeth Taylor, Lauren Miller, Morena Baccarin,  Alexis Bledel, Thandie Newton, Lauren Graham, Lucy Liu, Anne Hathaway, Coutney Cox, Zoey Deschanel, Selena Gomez

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .