Home Csináld magad Tavaszi útmutató: lássuk mit hogyan kell metszeni! Szinte mindenki elhibázza és a termés látja kárát!

Tavaszi útmutató: lássuk mit hogyan kell metszeni! Szinte mindenki elhibázza és a termés látja kárát!

by Krisztina

Kiemelkedően fontos tavaszi munkálat a fák és bokrok megmetszése annak érdekében, hogy szebb és nagyobb legyen a terméshozam, a növény pedig sokáig életerős maradhasson.

A helyes metszés fontossága

Számos előnye van a megfelelő metszésnek, aminek a növény és ember is nagy hasznát veheti. Ha jól metsszük a fákat, bokrokat, azzal képesek leszünk élettartamukat, fiatalságukat meghosszabbítani. A termőképesség egy jól metszett fa esetében akár 25-30%-kal is nőhet és a produktív élettartamot kitolhatjuk 40 évre is. Arról nem is beszélve, hogy így megtermett gyümölcsök szebbek, színesebbek, nagyobbak és ízesebbek lesznek.

Gyümölcsfák metszése

Az idősebb, már termő fák metszésénél figyelni kell rá, hogy a korona szellős, egyenletes legyen. A fő vezérágak mentén befelé növő, túl sűrűn álló gallyakat tőből kell kimetszenünk. Az egymással versengő gallyak közül az erősebbeket hagyjuk meg. Fontos, hogy minden ágat egyenlő mértékben érhessen napsütés és permetszer is.

Az újonnan ültetett, még nem termő fákat alakítani kell. Törekedni kell rá, hogy egy kúp alakú koronát képezzünk. A főágak mentén 4-5 oldal vezérágat hagyjunk, amelyeket rövidebbre kell visszavágnunk.

Bogyós bokrok metszése

A bokrokat úgy érdemes metszeni, hogy visszavágjuk a már feltörekedett ágakat, így helyet adva az új hajtásoknak. A málna leszáradt vesszőit tőből el kell távolítani, csonk se maradjon, mert az gombák melegágya lehet. A szeder letermett indáit tőből metsszük le, a hónaljvesszőket arasznyira vágjuk vissza.

Szőlő metszése

Kissé bonyolultabb művelet, de el lehet sajátítani. Fontos, hogy tudjuk, milyen fajta szőlővel van dolgunk, mert a termővesszőket ennek megfelelően kell visszametszenünk. Minden termő mellett kell hagyni kétrügyes ugarvesszőt, a következő évi termőnek. Ne hagyjunk sok termőrügyet, mert az a következő évi termésünk kárára mehet. Az elöregedett, letermett száraz részeket távolítsuk el.

Eltávolítandó részek és utókezelés

Ha azt vesszük észre, hogy a fák, bokrok tövében sarjak jelennek meg, akkor azokat mihamarabb tőből távolítsuk el. Ezek sok tápanyagot elvonnak a fő növénytől és a kártevők, betegségek megjelenését is vonzzák. Emellett az erősen metszett, idősebb fákon könnyen megjelenhetnek vízhajtások, amiket célszerű arasznyira visszavágni.

A metszés után a fákon, bokrokon maradt úgynevezett sebeket  sebvédő anyaggal kell lekezelni, hogy a vizet és a kártevő mikroorganizmusokat távol tarthassuk a növénytől. Ez egyfajta fertőtlenítő eljárásként szolgál.

Hirdetés

You may also like