Home Csináld magad Nem a szemétbe való! Ezt a wc papír guriga trükköt neked is jól jön tavasszal!

Nem a szemétbe való! Ezt a wc papír guriga trükköt neked is jól jön tavasszal!

by Zsani

Ugyanis paradicsom, paprika, uborka palántázására kiválóan használható, ráadásul még a kezelése is egyszerű. Megmutatjuk a módját.

Újrahasznosításért rajongó hobbikertészek, figyelem! Az ötlet nem új keletű, de most megmutatjuk, mi hogyan csináljuk. A családtagok eleinte furcsán néztek, amikor január közepe táján felszólítottam őket, hogy ne merjék kidobni a megkopasztott wc-papír gurigákat, majd ismét sokkot kaptak, amikor februárban boldogan vettem át tőlük a félrerakott kollekciót.

Hozzávalók a mesterműhöz:

  • wc-papír guriga (a vízben oldódó fajta erre nem jó!)
  • olló
  • virágföld
  • alkoholos filctoll
  • műanyag doboz
  • esetleg mérőszalag
  • és természetesen vetőmag

És íme a művelet:

A guriga egyik végét 4 helyen szimmetrikusan bevágjuk és behajtogatjuk.

Aki igazán precíz akar lenni, az méricskélhet is, a bevágás kábé akkora legyen, mint a guriga körvégének sugara, így a legegyszerűbb a hajtogatás. Ezzel el is készült a palántázó edényünk.

A gurigákat sorban egy műanyag dobozba helyezzük, erre a legjobb szögletes fagyis dobozt használni (végre értelmet nyert a mértéktelen fagyimajszolás, halleluja!).

Kis lapáttal vagy kanállal földet halmozunk a belsejükbe és tömörítjük azt. Jöhet a magvetés. Hurkapálcával lukakat fúrunk a földbe, de lehet használni ceruzát vagy szívószálat is.

Miután sikeresen elhelyeztünk a magokat, jöhet a feliratozás, hacsak nem rendelkezünk fotografikus memóriával. Célszerű alkoholos filctollal jelölni a kis hengereket, így az öntözővíz sem tesz kárt a feliratban. Csak nem sárga balkonparadicsom lesz ebben a hengerben?

Utolsó lépésként alaposan öntözzük be úgy az egész alkotást, hogy a hengerek is nyirkosak legyenek. Ezután indulhat a türelmetlen várakozás, hogy mikor kelnek már ki, mikor lesz már tavasz, mikor ültethetjük ki gurigástul! Ugye?

Hirdetés

You may also like