Home Egészség & életmódEgészség Neked milyen a fülzsírod? Jól figyeld meg, mert elárulja milyen az egészségi állapotod!

Neked milyen a fülzsírod? Jól figyeld meg, mert elárulja milyen az egészségi állapotod!

by Brigitta

A testnedvünk nem épp egy baráti beszélgetés legjobb témája. A fülzsír is ezek közé a témák közé tartozik. Ténykérdés, hogy rengeteget elárul a fülzsír az egészségünkről.

 

 

 

A fülzsír megakadályozza, hogy a baktériumok és a szennyeződések bejussanak a hallójáratba.

Miután legközelebb kipucolod a füled erre figyelj:

Vízszerű, zöldes árnyalattal

Ha ilyet látunk a fülpiszkáló végén, nem kell túlságosan megijednünk. Ez valószínűleg a fokozott verejtékezés, vagyis izzadás eredménye.

Amikor izzadunk, azt a testünk különböző pontjain tesszük. Időnként ezek az izzadtság cseppek lejutnak a fül bőrén át a fülbe is, ahol összegyűlve egy vizenyős, zöldes állagú anyagot hoznak létre.

Száraz, ragadós

Ha száraz, ragadós a fülzsírunk, annak pusztán elsősorban genetikai okai vannak. Kevesen tudják, de a Japánoknak, és az Afrikában élő népeknek szárazabb a fülzsírjuk, míg az Európai embereknek ragadósabb, nedvesebb, mint a viasz.

Mindennek az az oka, hogy az emberek füle különböző módokon reagált a más és más éghajlati viszonyokhoz és környezethez.

Kellemetlen szagot áraszt

Ha a fülpiszkálók erősen kellemetlen szagot árasztanak, akkor valószínűleg valamilyen bakteriális eredetű fertőzésünk van, de számolnunk kell akár azzal is, hogy a fülünk belső részei sérülhettek, és ez okozza a furcsa tünetet.

A krónikus középfülgyulladás tipikus esete lehet, hogy a fülünkből kellemetlen szagú váladék szivárog.

Ha szivárog

Ha a fülünkből jelentős mennyiségben és rendszeres időközönként szivárog a kellemetlen illatú váladék, akkor nem árt, ha felmerül bennünk a koleszteatómás középfülgyulladás gyanúja.

Ez a betegség tulajdonképpen egy ciszta kialakulása a fülben, a dobhártyánál. Ha nem kezelik, hosszútávon halláskárosodás is felléphet.

Ha egyáltalán nincs semmi

Előfordulhat, hogy a fülpiszkáló pálcikáink rendszeresen tiszták maradnak tisztítás után. Ez egy igen érdekes és ritkább jelenség gyanúját kelthetik fel, melynek még ma sem teljesen érti az orvostudomány az okát.

Ebben az esetben a fül valamilyen oknál fogva nem termeli meg a fülzsírnak nevezett speciális viaszréteget a felületén, hanem a fül belsejében gyűlik össze. Ez később komolyabb szövődményekhez vezethet, valamint állandó fejfájáshoz.

Ha darabos

Ha a fülzsírod darabos és egyenetlen, nem kell megijedned. Ez azt jelenti, hogy csak öregszel, de nem utal semmiféle betegségre. Olyan ez, mint a jó sajton megjelenő nemes penész.

Elsőre riasztó, de valójában teljesen ártalmatlan, és a korral jár!

Láthatjuk tehát, hogy a fülünkből távozó zsír színe és állaga rengeteg mindent elárul nem csak fülünkről, hanem szervezetünk állapotáról is.

Érdemes tehát időnként szemügyre venni azt, hogy mi is van azon a bizonyos pálcikán fültisztítás után.

Ha hasznosnak találtad a fentieket, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönjük!

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .