Home Egészség & életmódEgészség Neked hol szokott jobban izzadni? Erre a súlyos betegségre próbál figyelmeztetni a tested!

Neked hol szokott jobban izzadni? Erre a súlyos betegségre próbál figyelmeztetni a tested!

by Krisztina

Ha valamilyen testszagot érzékelünk, legyen szó akár lábszagról, akár kellemetlen leheletről, akkor az azt jelenti, hogy felbomlott az egyensúly a szervezetünkben.

Nézzük, milyen betegségre utalhatnak a kellemetlen szagok!

1. Édes, gyümölcsös lehelet-cukorbetegség

A cukorbetegség egyik jellemzője tünete a ketoacidózis. Ez az anyagcsere rendellenesség akkor jelentkezik, ha túl sok cukor van a vérben. A szervezet nem rendelkezik elegendő energiával, ezért a zsírsavakat kezdi felemészteni ahhoz, hogy energiát hozzon még létre. Ez a folyamat a vérben a savas vegyi anyagok, a ketonok felhalmozódását hozz létre. A tünetek közé sorolható a hányás, gyakori vizelés, fáradtság, homályos látás, fogyás.

2.Lábszag-lábgombásodás

Ha hirtelen kellemtelen lábszaggal szembesülünk, nézzük meg alaposabban a lábainkat, mivel lehet, hogy gombásodás okozza a problémát. Ha kiszáradt, kipirosodott, hámlani kezdett a bőr a lábujjaink között, akkor ez is a gombásodás jele lehet.

3.Kellemetlen szagú ürülék-laktóz intolerancia

Ebben az esetben a tejcukor nem szívódik fel, és nem emésztődik meg rendesen. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, közben pedig puffadás, és hasmenés alakul ki.

4.Erős szagú vizelet-húgyúti fertőzés

Húgyúti fertőzése esetén a vizelet igen kellemetlen szagú lehet. A hólyagban elszaporodó E.coli baktériumok következtében kialakul a fertőzés, és az ezzel együtt járó kellemetlen szag.

5.Kellemetlen lehelet-alvási apnoe

Ha közvetlenül ébredés után mindig kellemetlen szagú leheletünk, akkor alvási apnoe lehet az oka. Ilyenkor az éjszakai túlzott horkolás során, nagyon kiszárad a szánk, és ez a szájszárasság okozhatja a kellemetlen szájszagot.

Hirdetés

You may also like