Home Egészség & életmódEgészség Nagymamám gyógynövényként használja a kaport, a háziorvosa is megdicsérte!

Nagymamám gyógynövényként használja a kaport, a háziorvosa is megdicsérte!

by Krisztina

Emlékszem rá, hogy gyermekkoromban is nagyon sok kaport termesztett a nagymamám, majd egyszer elárulta, hogy gyógynövényként használja. 95 éves múlt a mama, a háziorvosa is megdicsérte, amikor megtudta mi a titka. Utána néztem kicsit mire is jó ez a közismert fűszer, ezt találtam!

Napjainkban egyre több figyelmet fordítunk a különféle betegségek megelőzésére, a pontos diagnózis felállítására és a gyógyszeres vagy a gyógyszer nélküli kezelési módokra.

Az Egyiptomból származó orvostudománnyal kapcsolatos Ebers-papiruszból többek között megtudhatjuk, melyek voltak azok a növények, amelyeket gyógyászati célra használtak. Ebbe a csoportba tartozik a kapor, más néven uborkafű is. Közeli rokonságban áll a sárgarépával, a köménnyel és a petrezselyemmel.

Térségünkben meglehetősen közkedvelt egynyári zöldfűszer, aminek levelei, fiatal vágása valamint beérett termése, frissen és szárítva egyaránt hasznosítható. Kellemes illatú gyógy- és fűszernövény egyben, aminek aromája leginkább a köményre hasonlít, jellegzetes aromáját pedig az illóolajok adják.

A gasztronómia világában – a magyar konyhában különösképpen – előszeretettel használjuk saláták, mártások, szószok, levesek, savanyú káposzta valamint uborka ízesítésére is.

Jótékony hatásai

Illóolajokban rendkívül gazdag, elsősorban gyomorerősítőként és vizelethajtóként tartjuk számon, de nyugtató és antibakteriális hatású, álmatlanság ellen, fogínygyulladás esetén is kiváló, ráadásul a leheletet is frissíti.

Frissen vagy tea formájában fogyasztva vesebetegség, hányinger, emésztési rendellenességek, felfúvódás esetén is gyógyírként szolgál, kismamáknál pedig serkenti a tejelválasztást. A kapormag rendkívül jó hatással van a hormon-háztartásra, ezért fogyasztása a menopauza időszakában levő nőknek különösen ajánlott.

Kevesen tudják, hogy a narancsbőrrel is sikeresen felveszi a harcot, a belőle készített főzetnek pedig bőrregeneráló és fiatalító hatása van. Kalciumban, mangánban, vasban gazdag, de jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Hatóanyag-kutatók igazolták, hogy antioxidáns vegyületei semlegesítik a daganatos sejteket.

A kapornak jóval több egészségre gyakorolt jótékony hatása van, mint azt gondoljuk, ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani.

Hirdetés

You may also like