Féltett kincsünk a hajkoronánk, főleg nekünk, nőknek. Sok ápolást, törődést igényel. Mossuk korpásodás elleni, hidratáló, szín óvó samponokkal, balzsamozzuk, emellett még különböző pakolásokkal, hajvég ápolókkal, szérumokkal és tápláló, fényesítő, kifésülést könnyítő, és ki tudja, még milyen készítményekkel igyekszünk hajunk kedvében járni napról napra, hétről hétre.
Azonban sajnos, még így is előfordulhat, hogy nem sikerül elérnünk a kívánt hatást. Sőt, egyre csak korpásodik, vagy hullik, fénytelen, összeesik, nincs tartása, töredeznek a végei.
Ne felejtsétek el, hogy mindez hiába, ha bent a szervezetben nincs rend, harmónia, megfelelő anyagcsere, jól működő hormonok, erős immunrendszer. Ha kevés folyadékot fogyasztunk. Ha hiányoznak alapvető vitaminok, ásványi anyagok.
Ezért érdemes egy kicsit odafigyelni arra is, hogy mivel tudjátok belülről táplálni a hajat. Általában azok az ásványok, vitaminok, gyógynövények, amik jótékonyan hatnak a bőrre, azok a hajra is. Nem véletlen, hogy sok helyen haj-bőr-köröm tápláló étrendkiegészítőket árulnak.
Lássuk, mi mindenre is van szüksége a hajunknak:
aranyköles: egy gabonaféle magas ásványi anyag tartalommal, fontos nyomelem, vitamin és aminosav forrásunk.
búzacsíraolaj: többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, a sejtjeink anyagcsere folyamataiban segítenek.
biotin: H vitamin, segíti a hajunk növekedését, megújulását. H-vitamin van az élesztőben, dióban, mogyoróban, teljes kiőrlésű gabonában, a halban, tejben és a tojássárgájában is.
A vitamin: antioxidáns hatású, megőrzi szemünk, bőrünk, hajunk és fogínyünk egészségét (a túl sok A vitamin viszont hajhullást okoz!) A vitamin forrásunk a sárgarépa, sütőtök, tej, vaj és a belsőségek.
B1 vitamin: a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában segít
B5 vitamin: a hajképzésben részt vevő sejtjeinket táplálja
Sok B vitamin található az élesztőben, dióban, mogyoróban, zabban és a hüvelyesekben.
C vitamin: növeli a haj ellenálló képességét. Egyél sok paprikát, citrusfélét, csipkebogyót, kivit és káposztát. Ezekben magas a C vitamin tartalom.
E vitamin: szebbé teszi a hajat és a bőrt. Természetes E vitamin forrásnak kiválóak a növényi olajok, búzacsíra, leveles zöldségek, olajos magvak és a hüvelyesek.
Folsav: B vitaminnal együtt késlelteti a haj őszülését, ehhez nem kell mást tenni, mint sok májat, élesztőt, zöldséget és olajos magvakat enni.
És végül ne feledkezzünk meg még néhány fontos nyomelemről se, melyekre kis mennyiségben ugyan, de szintén szükségünk van az egészségünk és a hajunk egészségének megőrzése érdekében is. Ezek a
vas: húsok, tojás, máj, spenót
cink: hús, búzacsíra, sörélesztő, napraforgó
szelén: hús, barna rizs
kálcium: túró, tej, sajt
réz: teljes kiőrlésű gabona
jód: tengeri hal, tengeri só, zöldségek
magnézium: alma, füge, kukorica, mandula