Home Egészség & életmód Mindenki csak a céklalé előnyeiről beszél, de erről nem tud senki!

Mindenki csak a céklalé előnyeiről beszél, de erről nem tud senki!

by Krisztina

A cékla egy nagyon egészséges zöldségünk, és bár nagyon kevesen tudják róla, de ha nem vigyázunk a mennyiségekkel, akkor akár súlyos következményekkel is szembe kell majd néznünk.

Nem kell megijedni, fogyasszuk mértékkel, és akkor szuper egészségesek leszünk. A cékla nagy mennyiségben fogyasztva túl sok oxalátot juttat be a szervezetünkbe, mely hatására akár gyomorbántalmak, vagy vérnyomás ingadozás is kialakulhat.

Kis mennyiségben pedig kifejezetten jót tesz a vérnyomás, és gyomor problémáknak. Arra kell odafigyelni, hogy ne fogyasszunk egyszerre túl sokat belőle, és, ha lehet keverjük például alma, vagy sárgarépalével.

A céklalé mellékhatásai

Ha nagy mennyiségbe, víz helyett isszuk a céklalevet, akkor számíthatunk rá egy idő után, hogy mellékhatások jelentkezhetnek.

1.Vesekő

-a vesekővel küzdő betegeknek nem ajánlott nagy mennyiségben céklát fogyasztani magas oxalát tartalma miatt. Maga a gyökér is sok oxalátot tartalmaz, de a cékla levele még veszélyesebb.

2.Széklet, és vizelet elszíneződése

-a cékla nagyobb mennyiségű fogyasztása után 48 óráig a széklet és a vizelet vörös színűre válthat. Nem kell megijedni, ez ilyenkor természetes jelenség. Ha a probléma több, mint két napig tart, keressünk fel egy szakorvost.

3.Hirtelen csökken a vérnyomás

-a céklalé fogyasztása után a vérnyomás csökken. Ez jó hír azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek. Azonban vigyázni kell, ne céklalével vegyük be a vérnyomás gyógyszereket.

4.Gyomorrontás

-a nagy adagban fogyasztott céklalé gyomorpanaszokat okozhat. Fokozatosan növeljük az elfogyasztott mennyiséget. Akik gyomorproblémákkal, vagy bélszindrómával küzdenek, kerüljék inkább a céklalé rendszeres fogyasztását.

5.Megemelkedik a cukorszint

-100 gramm cékla közel 7 gramm cukrot tartalmaz. Magas cukortartalma ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen leginkább lassan lebomló fruktózt tartalmaz.

Hirdetés

You may also like