Home Egészség & életmódEgészség Milyen betegség bujkál a szervezetedben? A hajad és a körmöd megsúgja!

Milyen betegség bujkál a szervezetedben? A hajad és a körmöd megsúgja!

by Krisztina

Sajnos sokszor nem is sejtjük, hogy betegek vagyunk, mivel a testünk nem egyértelmű jelekkel adja mindezt a tudtunkra.

Ha azonban figyeljük és felismerjük az apróbb, észrevétlen jeleket, akkor nagyon sok betegséget idejében kezelni tudunk.

A legtöbb esetben a hajunk és a körmünk az a testrészünk, amely a szervezetünkben bujkáló betegségekről jelentést ad.

Lássuk mire kell figyelni!

Köröm

A köröm szerepe az emberi világban kissé átértékelődött, hiszen amíg az állatvilágban – különösen a ragadozók tekintetében – létfontosságú szerep hárul rá, addig nálunk, még a férfiak esetében is, a szépség, jólét, ápoltság egyik szimbólumává vált.

Természetesen az érzékeny idegekkel teli ujjvégek védelme szempontjából nálunk is fontos szerepet kap, különösen például az asztalosok körében, ennek ellenére sokan túlértékelik a körmüket, és mint afféle kultikus bálványt kenegetik, építgetik, ápolgatják.

Ártalmak

A körömágy érzékeny a sérülésre, betegségre és a vitaminhiányra, de a nagy körömcsinosítás, -festés kapcsán beszerezhető mérgezésekre is. A mosogatástól, a házimunkától, a lakktól, a körömlakk-lemosókban lévő vegyi anyagoktól a körömágy tönkremegy, a köröm felpuhul, és az ujjvégek első pillantásra azt sugallják, hogy valamilyen komolyabb baj, vitaminhiány lépett fel a szervezetben. Legáltalánosabb probléma lehet az A-vitamin-hiány: ekkor a köröm töredezetté, fénytelenné válik, csakúgy, mint a festékektől, körömlakk-lemosótól.

Barázdák

A körömlemezek barázdáiból a lezajlott betegségekről informálódhatsz: a köröm közepe táján látható elvékonyodás a két-három hónappal korábbi betegség vagy sérülés megtörténtét jelzi. Ilyenkor sem árt a kivizsgálás, hiszen számos betegség szövődménnyel vagy gócképződéssel jár.

Az egyértelmű körömképletek közé tartozik a vashiány miatti körömlemez-vékonyodás, -repedezettség, -töredezettség, de a törékeny köröm más ásványi anyagok hiányára, döntően mészhiányra is utal. A vashiány miatt a köröm elveszítheti domborúságát is, és a szélek kitüremkedése miatt homorúvá válik. Ezt azért érdemes külön hangsúlyozni, mert a vas is túladagolható, és ha csupán töredezett a körmöd, nem szabad rögtön vaspótlásba kezdened! Sokszor bélférgek, paraziták jelenlétére is utalhat a töredezett – elsősorban a cserépszerűen töredezett köröm. A keresztirányú barázdák, törések már a férgek miatti, vagy tőlük független gyulladásos folyamatok meglétére figyelmeztethetnek.

A szívbetegség hatására éppen ellenkező körömforma alakul ki: a köröm megvastagodik, hossznövekedése is intenzívebbé válik, és kórosan domború alakzatot vesz fel. A színe ilyenkor sötétkékes.

Említést kell tenni az elgombásodó körmökről is, hiszen annak ellenére, hogy ez látszatra külső fertőzés miatt következik be, a gombásodásra fogékonnyá tesz a túlzott cukorfogyasztás és a gyengülő immunrendszer is.

Az apró, fehér pöttyök, csíkok cink-, szelén- és kalciumhiány jeleit tükrözik.

Haj

A hajszálak tövében levő faggyúmirigy tevékenységétől függ a haj zsírossága, ruganyossága és fényessége. A faggyúmirigy a genetikai, alkati sajátosságoknak megfelelő optimális állapotban szeretné tartani a hajszálakat. Ha nem ismered az alkatodat, illetve nem veszed tudomásul, hogy kissé zsírosabb vagy szárazabb haj rendeltetett számodra, és megpróbálsz vegyszerekkel, kozmetikumokkal az egészséges állapot ellen tenni, felborítod tested egészséges működési mechanizmusát. Az ősz haj is természetes, egészséges jelenség; vajon érdemes-e rákkeltő vegyszerekkel színessé és beteggé tenni? A fáradtságon, kimerültségen, vitamin- és ásványi anyag-hiányon túl gyengülő immunrendszerre, betegségre, mérgezésre is figyelmeztethet a töredezett, tompa színű, elvékonyodott, tartás nélküli, összeesett hajkorona – ilyenkor a szervezetben lévő küzdelem miatt a mirigyek nem képesek megfelelően zsírozni, táplálni a hajszálakat.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .