Home Egészség & életmódÉlj okosan Mielőtt elkezdenél gyömbért fogyasztani, erről mindenképp tudnod kell!

Mielőtt elkezdenél gyömbért fogyasztani, erről mindenképp tudnod kell!

by Brigitta

A gyömbér (Zingiber officinale) Indiából és Dél-Kelet Ázsia trópusi területéről származik, ma már vadon nemigen fordul elő, viszont elterjedt kultúrnövény.

Számos országban (például Brazília, Ausztrália, India, Kína, Vietnam, Jamaica területén) termesztik a rendszertani rokonságba tartozó mintegy 85 faj valamelyikét. Nádhoz hasonló, méternyi magasra növő, keskeny, lándzsás alakú, fényes, sötétzöld levelei, füzérvirágzatában sárga, bíbor foltos virágai vannak.

Ettek már gyömbéres süteményt egy finoman ízesített marhahúsleves után? Kóstolták már az angolok kedvelt gyömbérsörét? Ha csupán sokoldalú fűszerként szerzett volna érdemeket ez a furcsa alakú gyökér, akkor is figyelemreméltónak kellene tartanunk.

Azonban a benne lévő illóolajok, hatóanyagok (pl. bizabolén, gingerol és a shogaol) miatt ennél sokkal többet nyújthat, ha értő módon, jól és jókor használják: sokféle betegségben hozhat enyhülést. Több kellemetlen testi tünetet hatékonyan csillapíthat, nem is beszélve arról, hogy évszázadok óta hatékony afrodiziákumnak tartják. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a magas kálium tartalma.

Jó tudni, hogy puhítja a húst, így ha a páclébe reszelünk belőle, omlósabb lesz a sült hússzelet.
Utazáskor, repülőn vagy hajón fellépő rosszullét esetén jó szolgálatot tehet egy kis kandírozott gyömbér, vagy akár egy kis darabka nyers gyömbérgyökér elrágcsálása is.

Néhány a jótékony hatásai közül:

  • a gyömbér fokozza az étvágyat és segíti az emésztést
  • csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat
  • élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét

A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják.

A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat: gépkocsivezetők, vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .