Home Csináld magad Íme egy egyszerű trükk, hogy mézédes és ízletes görögdinnyét válassz!

Íme egy egyszerű trükk, hogy mézédes és ízletes görögdinnyét válassz!

by Zsani

A nyár egyik legkedveltebb és leghűsítőbb gyümölcse a görögdinnye. Rengeteg jótékony hatása van az egészségre is . Ám amikor választásra kerül a sor nem mindig tudjuk hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet. Íme néhány tipp hogyan választhatod ki a legfinomabb dinnyét:

  • Sárga folt:   

A dinnye szárral szembeni oldalán található egy sárgás illetve barnás folt, itt érintkezett a gyümölcs a földdel. Ha ez a folt nincs rajta  a dinnyén, vagy esetleg fehér, akkor ez azt jelenti, hogy nem elég érett, túl korán szedték le.

  • Barna vonal:  

A gyümölcsön található pókhálószerű vonal nem szép látvány, de azt jelzi, hogy a dinnye virágát méhek porozták be. Ez garancia arra is, hogy a gyümölcs édes.

  • Lány vagy fiú a görögdinnye:

A mezőgazdasági betakarítás során a gyümölcsöket “lány” vagy “fiú” dinnyére osztják. Lány görögdinnyének mondják a legtöbb kerek dinnyét. Ezek nem tartalmaznak sok vizet, de nagyon édesek. Ezzel szemben a fiú dinnyék inkább hosszúkásak, és lédúsak.

  • Méret és alak:

A jó dinnye nem túl nagy, de nem túl kicsi. Egy átlagos méretű görögdinnye ha meglehetősen nehéz méretéhez viszonyítva, az azt jelenti, hogy megérett és tele van vízzel. Inkább szimmetrikus formájú, kerek vagy ovális dinnyét érdemes választani. Amennyiben a dinnye deformált, dudorok vannak rajta egyet jelent azzal, hogy a gyümölcsöt nem egyformán érte a nap, vagy nem kapott rendszeres öntözést.

  • Szár:

Érdemes ellenőrizni a dinnye szárát, ha a szár zöld, akkor a gyümölcs még fiatal, éretlen. A száraz szár gyakran egyet jelent azzal, hogy a görögdinnye érett.

  • Hang: 

Hatékony az a módszer is, hogyha megütögetjük a gyümölcsöt és figyelmesen hallgatjuk milyen hangot ad ki. Kopogtassuk meg a gyümölcsöt, ha kongó illetve mély hangot hallunk, semmiképp ne azt a dinnyét válasszuk mert valószínűleg éretlen. Az érett dinnye az, amelyik telt hangot hallat, héja pedig rugalmas.

  • Hogyan tároljuk a görögdinnyét?

Egy egész dinnye egy  hétig frissen tárolható hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. Egy kettévágott dinnye legfeljebb 5 napig tartható frissen, mert utána kezdi elveszíteni az ízét. Miután megvágtuk a gyümölcsöt érdemes folpackkal letakarni, ez ugyanis segít megőrizni a gyümölcs húsának  frissességét és a lédússágát, és nem utolsó sorban a dinnye nem veszi át a hűtőben tárolt más élelmiszerek szagát.

  • Egy tipp a dinnye felvágásához: 

Vegyünk elő egy vágódeszkát és egy nagyobb, éles kést. A dinnyét vágjuk ketté. Ezután szeljük le vékonyan a héját, majd a megmaradt részeket is vágjuk le. Tegyük le a vágódeszkára és vágjuk fel kockákra, majd vegyünk elő egy üvegtálat és helyezzük a dinnyére. A vágódeszkával együtt fordítsuk fel a tálat. Ezzel a technikával teljesen fel tudjuk használni a gyümölcs húsát és egyszerűen tudjuk tárolni.

 

Hirdetés

You may also like