Home Csináld magad Így varázsoltam ismét hófehérré a piszkos kerti bútoraim!

Így varázsoltam ismét hófehérré a piszkos kerti bútoraim!

by Zsani

Az erkélyen vagy a kertben használatos bútorok, főleg a változó tavaszi időjárás miatt, fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Praktikus tippeket adunk, hogyan tisztítsd, ápold őket!

 

Íme a tippek:

Műanyag: 

Ez az anyag nem bírja túl sok évig. De ha mégis ilyenre esett a választás, a tisztítása nagyon egyszerű. Mosogatószeres-ecetes langyos vizet készíts, majd egy ronggyal vagy puha szőrű kefével alaposan tisztítsd meg a piszoktól és állatürülékektől. A színes bútorokhoz nem ajánlott, de a fehérekhez tehetsz a vízbe fehérítőszert is. Ne tegyél a vízbe minden alkalommal, mert gyengítheti a műanyagot. Ha nem akarod, hogy vízfoltos legyen a bútor, minél hamarabb töröld szárazra. Ha megszáradt, töröld át a bútort autópolírozó folyadékkal – így tovább megőrzi a fényét és a színét.

 

Fa és fonott:

Nedvesíts meg egy puha kefét, mártsd növényi olajat tartalmazó szappanba és ezzel dörzsöld át a bútor felületeit! Ha a tisztítás ellenére is túlságosan fakónak látod a bútort, sörrel átitatott ronggyal is töröld át! Végül bútorviasszal vagy méhviasz és növényi olaj (pl. szója, olíva) keverékével fényezd fel! Az ilyen típusú bútorokat legalább kéthetente ápold!

Kovácsoltvas:

Ecettel vagy citromlével átitatott ronggyal tisztogasd a bútort, különös tekintettel a rozsdásodásnak indult felületekre! Ha makacs a rozsda, készíts pépet vízből és szódabikarbónából, vidd fel a rozsdás részekre, hagyd hatni néhány percig, majd súrold le, végül nedves ronggyal töröld át!

Alumínium:

Egy nedves ruhára csöpögtess konyhai súrolószert és először ezzel tisztítsd le a bútort! Ezt követően slaggal, vagy ennek hiányában nedves ronggyal mosd le! Száradás után kend át autópolírozóval!

Hirdetés

You may also like