Home Csináld magad Így termessz áfonyát a kertedben! Ha már most elkezded, júliusban szüretelhetsz is!

Így termessz áfonyát a kertedben! Ha már most elkezded, júliusban szüretelhetsz is!

by Krisztina

Az áfonya egy nagyon egészséges bogyós gyümölcs, aminek a bolti ára sokszor a fellegekben jár, éppen emiatt sokan nem tudják megvásárolni azt. Van egy jó hírünk: akár te is termeszthetsz otthon saját áfonyát, többé pedig nem kell a boltban venned azt!

Lássuk miért van rá szükséged!

  • Ha fogyni szeretnél, egyél bőségesen áfonyát: akár 73 százalékkal is csökkenti a zsírsejtek számát.  A polifenolok ugyanis nagy arányban képesek lebontani a szervezet zsírsejtjeit, sőt segítenek megakadályozni az újraképződésüket is.
  • Az áfonyát magas antioxidáns-tartalma miatt is ajánlott fogyasztani. Ennek köszönhetően ugyanis védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat, és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben.
  • Legújabb kutatások szerint az áfonyában található összetevőknek a rák kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van, ráadásul a már meglévő rákos daganatok növekedését is lassítják.
  • Az antocianin nevű összetevő az, ami a gyümölcs élénk színét adja, és ez az az anyag, ami megvédi az agy bizonyos neuronjait, javítva ezzel a koncentrációs képességünket és a memóriánkat.
  • Az áfonya segít abban, hogy a rossz koleszterin az LDL ne halmozódjon fel, így a szív- és érrendszeri betegségek is elkerülhetők.
  • Mivel folsavban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag az áfonya, a magzat egészségét védi terhesség idején, úgyhogy kismamaként mindenképpen fogyaszd.
  • Az áfonya rostban gazdag gyümölcs. A rostdús táplálkozás pedig az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja.

Hogyan termessz otthon?

1. Ha úgy döntöttünk, hogy a kertészetből tövet vásárolunk, kérdezzük meg, hogy milyen típusú talajt kedvel a növény, és győződjünk meg, hogy az éghajlattal is minden rendben legyen, mert van áfonya típus, amely a meleget kedveli, és van, amelyik az alacsonyabb hőmérsékletet.

2. A talaj savasság, amibe kiültetésre kerülnek az áfonyák,  4-5 egységnyi kell legyen. Ha ez nincs meg, akkor ültessük cserépbe a töveket, beállítva ott is a talaj savasságát.

3. Az áfonyákat napos helyre érdemes ültetni, egymástól legalább 1,5 méter távolságra. Az első pár hétben alapos öntözést igényelnek.

4. A fejlődő töveket óvjuk a kártevőktől, ezért érdemes szakszerűen permetezni, és körbekeríteni, nehogy a vadállatok megrágják a növények szárát.

5. Egy áfonya bokor akár 20 évig is képes terméssel ellátni az embert, ezért megéri gondoskodni róla.

6. Ha tavasszal elültetjük az áfonyát, már júliusban szüretelhetünk.

Hirdetés

You may also like