Home Csináld magad Így nevelj banánfát a lakásodban! A miénk már ekkora!

Így nevelj banánfát a lakásodban! A miénk már ekkora!

by Zsani

Banánfát eddig még csak trópusi- vagy botanikus kertekben láthattunk, hiszen méretei miatt nehezen képzeltük el róla, hogy a lakásban is nevelhető. Azonban most megtudhatod, hogy nevelj otthon banánfát!

 

Pár évvel ezelőtt kezdtem törpe banánt termeszteni, ugyanis nem nő magasabbra 1,5-1,7 méternél. Körülbelül 1 méter szélesre gyarapodik a törzse, de ez később még változhat. A lakásban termesztett banánfán évente akár 150 darab gyümölcs is teremhet. Azonban ha nem csak gyönyörködni szeretnénk növényünkben, akkor nem árt megtanulnunk a helyes gondozását, hogy terméseit is élvezhessük.

Hogyan is gondozd?

Az első és legfontosabb, hogy a törpe banánnak tápanyagokban gazdag földre van szüksége. Locsoljuk langyos vízzel rendszeresen, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert azt a növény nem szereti. Amikor bekövetkezik a nyári idő, párára is szüksége van, ilyenkor tehát permetezzünk vizet a leveleire. A téli időszakban pont ellentétesen kell kezelni: locsoljuk óvatosan, a leveleket ne érje víz. A banánfa legjobban a 25 fok körüli hőmérsékletben érzi legjobban magát, de a huzatra és hidegre nem reagál jól. Télen amelyik szobában tartjuk, biztosítsunk legalább 16 fokot. A lakás azon pontjára helyezzük, ahol sok fényt kap.

Tápanyagigény:

A törpe banán gyors iramban növekszik, ezért az első években többszöri átültetésre szorul. Csak akkor növekszik megfelelően, ha tápanyagban dús földbe ültetjük. Tápanyagokra rendszeresen szüksége van, ezért nyáron havonta öntözzük meg trágyalével, vagy használhatunk komposztot is.

Hogyan kerüljük el a betegségeket?

A banánfát a kártevőktől nem kell félteni, de érdemes friss dohánylevelet szórnunk a cserepébe elővigyázatosságból. Ami gyakran előfordul, az a levélbarnulás. Ha ez bekövetkezik, biztosítsunk a növénynek több vizet, és nagyobb páratartalmat, hogy újra szépen zöldellő egészséges lehessen. Ha a téli időszakban kezdenek el barnulni vagy rohadni a levelek, azt csak egy dolog okozhatja, mégpedig víz kerülhetett a levelekre. Figyeljünk arra, hogy a hideg hónapokban kizárólag a tövét locsoljuk meg.

Hirdetés

You may also like