Home Csináld magad Így mosd ki a télikabátod, hogy ne menjen össze!

Így mosd ki a télikabátod, hogy ne menjen össze!

by Krisztina

Már régóta szeretnéd kimosni a télikabátod, de nem merted eddig, mert attól féltél, nehogy tönkremenjen a mosás közben? Ha igazunk van, akkor most jól figyelj, eláruljuk hogy mosd ki úgy mégis, hogy ne sérüljön a ruhadarab!

 

A megfelelő módszer

Ha azt akarjuk, hogy a kabát hosszú életű legyen és ne menjen tönkre idő előtt, akkor lehetőség szerint kizárólag pehely tisztítására alkalmas mosószerrel tisztítsuk, adalékanyagok nélkül. Mivel a mosógép tartalmazhat a korábbi használatokból hagyományos szer maradványt, a tollkabát betétele előtt indítsunk el egy üres járatot, illetve takarítsuk ki az adagolót is.

A ruhadarab összes cipzárját húzzuk össze, a tépőzárakat rögzítsük, a zsebekben ne hagyjunk semmit. Ahogy a színes ruhákat (még akkor is, ha fehér a termék), ezt is maximum 40 fokon, kímélő programon mossuk, és a nagyobb hatékonyság érdekében tegyünk a gépbe 2-3 teniszlabdát, ezek ugyanis meggátolják, hogy csomós legyen a pehely/toll. Fontos, hogy magas fordulaton centrifugázni és kicsavarni tilos, ezekkel totál hazavághatjuk.

A szárítás

Mivel alacsony centrifugázás sem ajánlott, így felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi a megfelelő módszer a kabát szárítására. Mindenképp fektetve, semmiképp se lógatva helyezzük el, és lehetőleg minden oldalról érje légmozgás. Az átlag idő 3-6 nap (mérettől, hőmérséklettől függően), amíg viselhető állapotba kerül.

Szabadságot nem kell kivenni, hogy túlessünk a folyamaton, de tisztában kell lennünk azzal, hogy ez sajnos nem egy másfél órás procedúra.

A kabáton lévő címke utasításait mindig vegyük figyelembe, mert egyes gyártók esetleg speciális anyagokkal dolgozhatnak, ezek pedig az átlagostól eltérően viselkedhetnek. Valamelyiken például fel van tüntetve, hogy megengedett az enyhe centrifugázás, ami ugye alapjáraton nem ajánlott.

Hirdetés

You may also like