Home Csináld magad Így kell hagymát szeletelni sírás nélkül! Egész életedben rosszul csináltad eddig!

Így kell hagymát szeletelni sírás nélkül! Egész életedben rosszul csináltad eddig!

by Zsani

Minden tapasztalt háziasszony szembesült már azzal, amikor hagymát vág akkor bizony elerednek a könnyei. Mindenki más-más módszerre esküszik.

A hagyma egészségügyi, és terápiás tulajdonságait is elismerik. Az egyetlen gond az az, hogy amikor hagymát vágunk égető érzést vált ki és könnyeket csal a szemünkbe.

 

Íme néhány tipp hogyan kerüld el a könnyezést hagymavágáskor: 

Miért vált ki a hagyma könnyezést? 

A sírást okozó vegyületek csak akkor szabadulnak fel, ha megroncsoljuk a hagyma sejtjeit.Egy enzim hatására az egyébként szagtalan molekula, a (transz-(+)-(-)-S-(1-propenil)-L-cisztein-szulfoxid) lebomlik három vegyületre és ezek egyikétől, a propántial-S-oxidtól könnyezünk, ugyanis ez a vegyület irritálja a nyálkahártyát. A könnyfakasztást kiváltó kémiai reakciót a hagyma egyébként védekezésre használja, néhány molekulája gombaölőként és antibiotikumként viselkedik, ami megvédheti a hagymát a pusztulástól.

Hogyan vágjuk fel a hagymát sírás nélkül?

Vágja ki a hagymának azt a részét, ami tartalmazza a gyökereket, úgy, hogy az egy kúp formát adjon ki. Ügyeljen arra, hogy  a vágás ne legyen mélyebb mint a hagyma 1/3 része. Így szabadulhat meg a hagyma azon részétől, amely a könnyezést váltja ki.

Citromot a vágódeszkára:

Dörzsölje be a vágódeszkát citrommal. Ezzel nem csak a sírást kerülheti el, hanem a kellemetlen szagokat is a deszkán.

Hagymát a vízbe:

Mielőtt belekezdenénk az alapanyag szeletelésébe, a külső rétegtől megszabadítva tegyünk vízbe a hagymát 15-20 percre és csak utána kezdjük el felkockázni. Ezzel a módszerrel szinte biztos, hogy könnyek nélkül ússzuk meg a főzés előkészületeit.

Hagymát a mélyhűtőbe:

A hagymát megpucolás után félbevágjuk és berakjuk a mélyhűtőbe egy kis időre (10-15 perc). Ennyi idő alatt nem fagy meg, tudjuk szeletelni, viszont a szemünket bántó illóolajok megdermednek, így nem tudnak majd kellemetlen perceket okozni senkinek.

Hirdetés

You may also like