Home Csináld magad Heti 1-szer csavarj citromot a wc-be. Hidd el, nem bánod majd meg!

Heti 1-szer csavarj citromot a wc-be. Hidd el, nem bánod majd meg!

by Krisztina

A citromot leginkább sütéshez-főzéshez használjuk, de az egészségre gyakorolt hatásai is igencsak közismertek. Szinte nincs olyan háztartás, ahol napi szinte ne használnának citromot.

Azon túl, hogy különleges ízzel látják el italainkat, ételeinket számos, a szervezetünk számára elengedhetetlen flavonoidot és antioxidánst tartalmaz. Nagyon sok benne a C-vitamin, és rákellenes tulajdonsága is közismert.

Egészségügyi hatásán túl kiváló szolgálatot tesz a konyhai, fürdőszobai fertőtlenítésben, takarításban és szagtalanításban.

Az alábbi videóban arra találunk példát, hogyan alkalmazhatjuk a citromot azon túl, hogy elfogyasztjuk.

1. A hűtőszekrény frissítésére
– egy fél citromot tároljunk mindig a hűtőszekrény polcán, ez magába szívja a legkellemetlenebb szagokat is

2. Mikró tisztítására
– vágjunk ketté egy citromot, csavarjuk ki a levét, majd tegyük egy tálba a levet és a fél citromokat is, és öntsük fel félig vízzel. Tegyük be a mikróba, és kapcsoljuk be kb. 3 percre. Ezután vegyük ki a tálat, töröljük ki papírtörlővel. Pluszban erre is csepegtethetünk egy kevés citromlevet.

3. Sajtreszelő tisztítása
– a reszelőbe beleragadt darabkákat könnyebben eltávolíthatjuk, ha egy fél citrommal alaposan átdörzsöljük azt, majd langyos vízzel leöblítjük.

4. Vágódeszka megtisztítása
– szórjuk meg jó vastagon tengeri sóval a vágódeszkát, majd dörzsöljük be egy fél citrommal. Ezután öblítsük le. Így könnyedén eltávolíthatjuk a beivódott szagokat.

5. Vízkő ellen
– a vízfőző a gyakori használattól hamar vízköves lesz, öntsünk bele egy kevés citromlevet és egy kevés vizet. Ez a keverék hamar feloldja a vízkövet.

6. Üveg- és tükörtisztítás
– egy szórófejes flakonba tegyünk citromlé és víz keverékét, és ezzel sokkal könnyebben és hatékonyabban megtisztíthatjuk a lakásban található üvegfelületeket, tükröket.

7. Vécécsésze tisztítás
– csavarjuk bele egy citrom levét a vécébe, majd szórjuk meg sóval. Hagyjuk egy keveset állni, ezután egy fél citromra tegyünk sót, húzzunk egy gumikesztyűt, és dörzsöljük át a vécécsészét.

8. Csempe tisztítása
– fürdőszobai csempén hamar lerakódik a szappanos vízköves réteg. A citrom itt is gyors segítség lehet.

9. Csapok, fogantyúk
– króm felületű csapokat is tisztán tarthatjuk, ha átdörzsöljük egy darab citrommal őket.

10. Lefolyó tisztítás
– már nem használatos citromot dobjuk a kagylóba, és engedjünk rá jó forró vizet, nyomkodjuk ki a maradék levét. Utána vegyük ki a citromot, és dobjuk el.

Hirdetés

You may also like