Home Egészség & életmódEgészség Hatékony népi gyógymódok megfázás ellen, amelyek valóban hatásosak!

Hatékony népi gyógymódok megfázás ellen, amelyek valóban hatásosak!

by Krisztina

Megfázás ellen már annyi sokféle gyógyszert és italport lehet kapni, nem is beszélve a házi gyógymódokról, aminek már mindenféle változatát ismerjük.

 

 

De vajon ezek közül melyek azok, amelyek valóban hatásosak és amelyek tényleg hatnak? Lássuk!

Forró italok

A hűvös időben jólesik a melegség, emellett az egészségünkre is jótékony hatást gyakorol. Elsősorban a lassú kortyolgatás javallott. A torkot így átmelegítjük, és szépen lassan enyhül a fájdalom. A gyógynövények is segíthetnek. Igyunk csipkebogyóból, kamillából vagy borsmentából készült teát. Ha citromkarikákat helyezünk bele, még inkább hatásos lehet.

Csípős ételek

A húsleves, illetve zöldségleves is nagyszerű lehet, főleg, ha kicsit csípősen fogyasztjuk őket. Az erős fűszerektől ugyanis csökken az orrdugulás, enyhül a kaparó érzés a torokban. A torma, a fokhagyma és a vöröshagyma is gyorsíthatja a gyógyulást. Utóbbiból teát is készíthetünk, vagy felszeletelve egy kendőbe helyezve a nyakunk köré tekerve is alkalmazhatjuk.

Gyümölcsök

Szervezetünknek ilyenkor van a legnagyobb szüksége a vitaminokra. Főleg a citrusfélékkel erősíthetjük immunrendszerünket magas C-vitamin tartalmuk miatt.

Gargarizálás

A sós vízzel való öblögetés nagyon praktikus és hatásos módszer. Egy bögre vízbe tegyünk egy teáskanálnyi (lehetőleg tengeri) sót, így fertőtleníthetjük a torkunkat.

Inhalálás

Forró vízzel teli edény fölött, törülközővel a fejünkön lélegezzünk mélyeket. Vigyázzunk, ne hajoljunk túl közel, és hogy minél lassabban szívjuk be a levegőt. Különböző illóolajokkal fokozhatjuk az eljárás hatékonyságát. Az eukaliptusz, a kakukkfű és a menta mind remek választásnak bizonyulhat.

Izzadás

Nagyszüleink még arra esküdtek, hogy egy vastag paplan alá bújva hamarabb elmúlik a baj. Ebben persze nem tévedtek, valóban segít a megfázás gyógyításában, ha kiizzadjuk magunkból a bacilusokat, továbbá ez a módszer a lázcsillapításban is nagy szerepet játszik.

Furcsaságok

Léteznek olyan népi gyógymódok, melyek eredményessége kétségeket ébreszthet. Csehországban például azt tartják, hogyha a beteg egy tál forró leves után meleg vízbe mártja a könyökét. Szerintük ezzel csökkentheti az orrdugulást.

Vidéken ilyen például az úgy nevezett kalapkúra, amelynek lényege, hogy fogyasszunk minél több pálinkát, rumot, vagy más alkohol tartalmú italt. A cél, hogy egy kalapból kettőt lássunk. Ehhez nyilván rengeteget kell inni, ami pillanatnyilag orvosság lehet: könnyebb lehet elaludni tőle, és a fájdalomérzetet is csökkentheti. Ám esetenként több kárt okoz, mint hasznot. Akikre viszont nem bódítóan hat az alkohol, az könnyen depressziós tünetetek vagy alvászavarokat is produkálhat.

Hirdetés

You may also like