Home Egészség & életmódEgészség Hányinger, hányás? Olyan tünetek, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Hányinger, hányás? Olyan tünetek, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

by Krisztina

A hányinger és hányás leginkább influenza, gyulladásos betegségek vagy gyomorrontás esetén jelentkezhet, azonban vannak olyan súlyosabb betegségek is, melyek kísérője lehet a hányinger érzet, hányás. Ha hosszabb időn keresztül rosszul érezzük magunk, és hányunk, mindenképp érdemes felkeresni egy szakorvost.

Az alábbi betegségekhez is társulhat hányinger, hányás:

1. Hányinger és mellkasi fájdalom

Ha ez a két tünet együtt jelentkezik, akkor akár szívrohamot is jelezhetnek. Ezekhez társulhat még akár mellkasi szorítás, ha a fájdalom átsugárzik a bal karba, nyakba.

2. Hirtelen fellépő akkut hányás

Ha étkezés után jelentkezik az erős, hirtelen fellépő hányás, akkor akár ételmérgezés jele is lehet. Ha gombát, csirkét, halat fogyasztottunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

3. Erős hányás a terhesség alatt

A legtöbb nő a terhesség kezdetén gyomorpanaszokkal, és hányingerrel küzd, azonban, ha hosszú időn fennálló erős hányás lép fel, orvoshoz kell fordulni. Ez életveszélyes lehet az anyára és a magzatra is.

4. Fejsérülés utáni hányinger

Ha fejsérülés utáni hányinger érzet jelentkezik, akkor azt jelenti, hogy a zúzódás súlyosabb mértékű. Ha nem múlik el néhány órán belül orvoshoz kell fordulni, hiszen akár agykárosodást is jelezhet.

5. Indokolatlan hányinger

Ha kivizsgálások után látszólag semmilyen oka nincs a hányingernek, akkor lehetséges, hogy rákos megbetegedés van a szervezetünkben. Forduljunk mindenképp orvoshoz.

6. Görcsös hasfájás, hányinger

Leginkább valamilyen étel allergia okozhatja.

7. Súlyos hasfájás, hányinger

Ha járáskor, vagy hajoláskor jelentkezik, akkor vakbélgyulladást is jelezhet.

Hirdetés

You may also like