A Pangasius rendkívül kedvező áru fagyasztott hal, Európa szerte nagyon népszerű.
Az élelmiszer-kutató intézetek óvatosságra intik a fogyasztókat a termékkel kapcsoltban, mert a Vietnámból alacsony színvonalú szaporítás után érkező halak egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
A Mekong-delta partvidékén folyó “tenyésztés” minden képzeletet felülmúl. A szűk halketrecekben (állati és emberi ürülékek között) hatvan-nyolcvan cápaharcsa vergődik egy négyzetméteren.
Az állatokat döghússal, dél-amerikai csontliszttel, génmanipulált táppal, szójahulladékkal, szerves szeméttel etetik. Egy pangasiushoz képest a tápos csirke fejedelmi ínyenc. A halakat antibiotikummal tömik, nehogy elpusztuljanak a fertőzött vízben és kínai injekciókkal kezelik.
Felfedezték, hogy ha az ivarérett példányokat terhes nők vizeletéből kivont hormonnal oltják be, akkor a hal négyszer gyorsabban növekszik, mint természetes környezetében.
Az olcsó hal mohó vámszedőinek ez sem elég: a feldolgozás előtt foszfáttal etetik az állatokat, a foszfát ugyanis megköti a vizet, így húszszázalékos súlynövekedés is elérhető fagyasztáskor. Nem árt tehát észben tartani, hogy olcsó halnak híg a leve.
Megjegyzés: Az USA betiltotta az import BASA ( pangasius) importját a magas szennyezőanyag tartalmuk, valamint antibiotikum tartalmuk miatt.