Home Csináld magad Ezt kell tenned tavasszal a muskátlival, hogy egész nyáron szépen virágozzon!

Ezt kell tenned tavasszal a muskátlival, hogy egész nyáron szépen virágozzon!

by Krisztina

Mi a teendő tavasszal a muskátlival? Jól figyelj, mert az egyik legközkedveltebb virágnál nem mindegy, hogyan gondozod tavasszal, ettől függ ugyanis, hogy milyen lesz nyáron a virágzása!

A túl hosszúra nőtt gyökereket ritkítsuk meg, és metsszük vissza. A hajtások közül a szárazakat, satnyákat tőből vágjuk ki, a többi hajtást pedig vágjuk vissza 10-15 cm hosszúságúra. A hajtásokról az összes levélmaradványt távolítsuk el.

Ezután következik a cserépbe ültetés, amihez tápanyagokban gazdag, jó víztartó, de azért levegős földet válasszunk, mert a muskátli minden ellenkező véleménnyel szemben nagyon is igényes virág: szereti az egyenletes, bőséges vízellátást, a gazdag talajt és a sok napfényt.

A muskátlit egyelőre még cserépbe vagy műanyag edénybe ültessük, és a fagyok elmúltáig tartsuk fűtött helyiségben, mert csak az ily módon előhajtatott növények kezdik meg korán virágzásukat. A lemetszett hajtások sem mennek veszendőbe, mert ezeket kis cserepekbe dugványozzuk oly módon, hogy a hajtásokból 3-4 leveles csúcsdugványokat készítünk. Noha a muskátli könnyen ereszt gyökeret, mégis célszerű a cserép fölé műanyag fólia zacskót húzni a párologtatás csökkentésére.

Nálunk jelenleg csak a közönséges muskátli keresett, pedig nagyon szép és hálás a csüngő muskátli is. Ez utóbbi folyamatosan, egész a fagyokig bontja roppant nagy virágtömegét. Színváltozatai a fehértől a rózsaszínen és a tűzpiroson át a sötétliláig terjednek, és színes függönyként díszítik a házak ablakát. Igaz, valamivel több öntözést és trágyázást követelnek, de ezt többszörösen meghálálják szépségükkel, gazdag virágzásukkal.

Hirdetés

You may also like