Home Csináld magad Ezt kell megtenned a tél után a füveddel, ha nem akarod, hogy nyáron kiszáradjon!

Ezt kell megtenned a tél után a füveddel, ha nem akarod, hogy nyáron kiszáradjon!

by Krisztina

A tél nem csak minket viselt meg annyira, hanem a kint maradt növényeket, fákat és a füvedet is. A fű tavaszi beindítása azért is nagyon fontos, mert ha nem tesszük meg a megfelelő lépéséket ebben az időben, akkor a nagy nyári melegek teljesen kiszáríthatják az egész pázsitot.

Első lépésként…

Ha már azt tapasztaljuk, hogy a fű kezd felszáradni a téli latyak és csapadékosság után, akkor érdemes fogni egy lombseprűt és szépen áthaladni rajta. Ez az átfésülés nagyon jót tesz a gyepnek és előkészíti a terepet a későbbi munkálatoknak.

Gyepszellőztetés ideje…

Soha ne kezdjünk neki a gyepszellőztetésnek, amíg a talaj fagyott, illetve a fű túlságosan nedves, mert ezzel csak roncsolhatjuk a szerkezetét. Addig nem érdemes elkezdenünk a műveletet, amíg a fű el nem kezd sarjadni.

Ehhez a munkálathoz érdemes beszerezni egy gyepszellőztető gereblyét és határozott mozdulatokkal átfésülni a gyepszőnyeget hosszanti és kereszt irányban is.

Fű műtrágyázás ideje…

Teljesen fölösleges a műtrágyázást a fűnyírás és gyepszellőztetés előtt elvégezni, mivel így az utómunkálatok során, gereblyézés és takarítás folyamán felszednénk a leszórt, értékes anyagot. Előbb szellőztessük meg a gyepünket, majd utána szórjuk el a tárgyát, így az az öntözéssel és esőzésekkel szépen belemosódhat a talajba.

Tavalyról maradt meg fűmag?

Amikor fűmagot vásárolunk, mindig ellenőrizzük a szavatossági időt. Ez azt jelzi, hogy addig a dátumig a fűmagunk még teljes csírázó képes.

Ha már 1-2 évvel a lejárat után vagyunk, akkor is felhasználhatjuk a magokat, abban az esetben, ha azok száraz, hűvös helyen voltak tárolva. Ekkor azonban már a csírázóképesség lecsökkenhet az 50-40%-ára és érdemesebb ilyenkor sokkal sűrűbben vetni.

Hirdetés

You may also like