Fenntartani a sav-bázis egyensúlyt elengedhetetlen az egészséghez. Ha a ph csökken, a test savassá válik, és ez kellemetlenségeket válthat ki.
Ahhoz, hogy a test természetes egyensúlya megmaradhasson, az úgynevezett ph felelős. Az ideális ph 7 és 7,5 közé esik. A ph felborult egyensúlya okozza a test savasodását. A zavar oka a rossz táplálkozás, túlzott savképző élelmiszerek fogyasztása, de a stressz és az alváshiány is okozhatja. Ez a probléma meglehetősen gyakori, és számos egészségügyi következményekkel járhat.
Íme néhány jel, hogy szervezete túl savas:
Súlygyarapodás:
Amikor a test túl savas, stimulálja az inzulin szekréciót. Ez az alapvető hormon elősegíti a zsír felhalmozódását a szervezetben. A savasság is befolyásolja az anyagcserét, megakadályozza a test zsírégetését. Ennek az eredménye a súlygyarapodás. Tehát, ha megpróbál lefogyni, de eredményt nem lát, annak az oka bizonyára a túlzott savasság.
Törékeny csontok:
Amennyiben magas a savtartalom, a szervezet megpróbálja helyreállítani a ph egyensúlyt, alkalikus tápanyagok elnyelésével. Ezek a csontokban találhatóak meg. Így, anélkül, hogy tudnák róla, a szervezet megpróbálja megoldani a problémát, de közben létrehoz egy másikat. A csontok törékennyé válnak, hosszútávon pedig csontritkulást idézhet elő.
Fogászati problémák:
A húsok, üdítők, alkohol fogyasztása is hozzájárul a test elsavasodásához, amely roncsolja a fogzománcot. Gondoskodjon a szájhigiéniáról és ügyeljen fogai egészségére.
Álmatlanság:
Ahogy az előbb említettük, a szervezet megpróbálja helyreállítani a savasság problémáját, de elvonja a kálciumot a csontokból. A kalcium hiánya pedig kapcsolódik az alvási rendellenességekhez, például az álmatlansághoz.
Bőrproblémák:
A lúgosság és savasság hatása a bőrre is hatással van. A normális, egészséges bőr ph-ja 5,5. A savtartalom fontos szerepet játszik a bőr védelmében. Amennyiben megváltozik a bőr ph-ja, az elveszíti természetes egyensúlyát, ezáltal megváltozik a bőr típusa. Szárazabbá, és sérülékenyebbé válik.
Izomfájdalom:
Az oxigén hiánya a izomszövetekben elősegíti a a tejsavat, amely gátolja a kalcium felszabadulását, megkeményíti az izmokat, ez idézi elő a fájdalmat.
Hogyan lehet megtartani a sav és lúg egyensúlyát a szervezetben?
- Legyen jól hidratált, hiszen a víz elengedhetetlen a szervezet számára. Előzze meg a kiszáradást és az egészségügyi problémákat.
- Igyon citromos vizet. Készítse el a citromos vizet és fogyassza el minden nap az egyensúly megőrzése érdekében.
- Egyen sok zöldséget, brokkolit, spenótot, uborkát, paprikát, cukkinit, articsókát, rukkolát, zellert, mert ezek a zöldségek csökkentik a savasságot a szervezetben.
- Kerülje a savasságok okozó ételeket, alkoholt, üdítőket, és a finomított cukrot.
- Növelje a bevitt magnéziumot és kalciumot a csontok és fogak egészségéért.
- Egyen szerves élelmiszereket. Szerves gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával elkerülhető a növényvédő szerek, és toxinok, amelyek növelik a savasságot a szervezetben.