Azt mondják, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, ami beindítja a testünket és meghatározza a napunkat.
Azok az emberek, akik gyors éttermekben fogyasztják a “tápláló és energia dús” reggelijüket azok lényegében egészségtelen és emellett kicsit sem tápláló ételt fogyasztanak. Érdemes kipróbálnod a zabpelyhet, ami az egyik legegészségesebb reggeli.
A zab egy csodás élelmiszer, amelyet már több mint 2000 éve fogyasztanak.
A zabból készült ételeknek gyógyhatásuk is van, hiszen helyre hozhatók a bőrproblémák, az emésztési panaszok, idegrendszeri betegségek vagy a húgyúti fertőzések. Először is fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt elkezdenénk rendszeresen enni a zabot.
Egy fél bögre zabpehely 13 gramm fehérjét tartalmaz, egy negyed bögre zabpehelyben pedig annyi magnézium van, amennyire a szervezetünknek egy teljes nap szüksége van. Ugyanakkor a zabban jelen van a tocotrienol nevű antioxidáns, de megtalálható benne még az E-vitamin, a fenol- és a fitinsav is. Van benne még B1-vitamin, biotin, réz és foszfor.
A zabpehely rendszeres fogyasztásával megelőzhető az elhízás, a kínzó éhség. A rostoknak köszönhetően javul az emésztésünk és sokkal energikusabbak leszünk, mindezt úgy, hogy nem fog megemelkedni drasztikusan a vércukorszintünk. A zabpehely segítségével 81 százalékkal kevesebb kalóriamennyiséget fogunk bevinni a szervezetünkbe.
Számos pozitív hatása miatt ajánljuk neked a zabkása fogyasztását:
- csökken a rossz koleszterinszint
- csökken a keringési betegségek kialakulásának esélye
- csökken a szívroham kockázata
- erősebbé válik az immunrendszer
- a vércukorszint szabályozottá válik, ezáltal megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség
- segít megelőzni a vastagbélrákot a magas rosttartalmának köszönhetően
- a gluténérzékenyeknek is remek eledel
- növeli az élettartamot
Az íze is meglehetősen édeskés, így ne tegyünk mellé édesítőt. Sokkal inkább illik hozzá joghurt vagy friss gyümölcs, de fahéj és dió is.